Autonieuws Fun

Gespot: een Renault 5 GTS uit 1988

juni 30, 2023

De oorspronkelijke Renault 5 kwam in 1972 op de markt. In zijn tijd was het best een revolutionaire auto. Hatchbacks bestonden al wel, maar nog nauwelijks in zo’n compacte en toch praktische vorm. Ook de bumpers waren bijzonder. Geen chromen balken op de auto, maar kunststof delen die mooi in de carrosserie waren geïntegreerd. Wist je trouwens dat het inmiddels iconische design van de R5 begon als een vrijetijdsprojectje van de ontwerper? Ondanks het opvolgende nummer was de R5 geen opvolger van de Renault 4, maar werd hij er als een luxer alternatief naast geleverd. De kleine Renault werd al snel een groot succes en uiteindelijk zijn van dit eerste model meer dan 5,5 miljoen exemplaren verkocht.Renault 5 in allerlei soorten en maten

Het aanbod van de R5 werd in de loop der jaren verder uitgebreid. Oorspronkelijk was de auto er alleen als driedeurs, maar in 1979 werd een vijfdeursvariant aan het aanbod toegevoegd. In de vorm van de Renault 7 was er vanaf 1974 ook een vierdeurs sedanversie, maar die werd maar in een beperkt aantal landen verkocht. In de vorm van de Renault LeCar had de R5 zelfs een bescheiden Amerikaanse carrière.

De in de basis zuinige en brave hatchback vormde ook een uitstekende basis voor sportieve varianten. Zo kwamen er Alpine- en Gordini-sportuitvoeringen, maar het absolute toppunt is de inmiddels legendarische Renault 5 Turbo, met zijn flink uitgebouwde carrosserie en middenmotor op de plaats van de achterbank. De Turbo was een homologatiemodel voor de rallysport.

Renault 5, hoofdstuk twee

Het succes van de R5 spoorde andere fabrikanten aan om met vergelijkbare concurrenten te komen. In 1984 sloeg Renault terug met de tweede generatie R5. De bekende trapeziumvormige carrosserie bleef behouden, maar verder werd het design volledig strak getrokken voor de jaren ’80. Om de grote vooruitgang ten opzichte van het eerste model te benadrukken, werd de nieuwe Renault 5 ook wel Supercinq genoemd, ofwel Supervijf.

De nieuwe Renault 5 was er opnieuw als drie- en vijfdeurs hatchback. Bij gebrek aan vraag was er geen sedanversie meer, wel leverde Renault de Express. Een bestelbusje op R5-basis, ter vervanging van de Renault 4 Bestel. Zo’n extreme sportuitvoering als de oorspronkelijke Turbo kwam er niet, maar in de vorm van de Renault 5 GT Turbo had het merk wel degelijk een ‘hot hatchback’ in het aanbod.


Het gespotte exemplaar

De tweede generatie R5 wist het verkoopsucces van het eerste model niet te evenaren, maar was nog steeds een zeer populair model te noemen. Ook hier in Nederland stonden ze bijna letterlijk op iedere straathoek. Anno 2023 is het helaas een bijzonderheid om de compacte Fransoos tegen te komen, dus toen we laatst dit exemplaar tegenkwamen in het dorpje Driebruggen, maakten we gelijk even een fotostop.

We zien hier om precies te zijn een origineel Nederlandse Renault 5 GTS uit 1988. De GTS was een van de luxere uitvoeringen, met een 50 kW (68 pk) sterke 1,4-liter benzinemotor onder de kap. De huidige eigenaar heeft hem nu een klein jaar in bezit. Het is vast een liefhebber, al is het maar omdat het interieur goed wordt beschermd tegen de zon. Dan was dit nog niet eens op een van de echt warme dagen die we nu net achter de rug hebben. Daarnaast staat deze R5 er ook gewoon nog erg mooi bij. De afbladderende toplaag van de kunststoffen aan de achterzijde is dan ook een opvallend contrast met de rest van de auto, die haast nog nieuw lijkt.

We wensen de eigenaar nog vele fijne kilometers toe. Hopelijk blijft deze Renault 5 het Nederlandse straatbeeld nog lang opvrolijken.

Een nieuwe Renault 5?

Staat over een paar jaar weer een Renault 5 op iedere straathoek? Het zou zomaar kunnen. Renault werkt aan een derde generatie voor het model, die na een ‘pauze’ van 28 jaar in 2024 in productie moet gaan. Het wordt een volledig elektrische hatchback die luistert naar de naam Renault 5 EV en die – vooral – trouw blijft aan de oorspronkelijke carrosserievorm. De Renault 5 Protoype (conceptcar) geeft alvast een concrete voorbode. Van ons mag hij ongewijzigd in productie!