Autonieuws Fun

Gespot: een Opel Kadett uit 1987

juni 2, 2023

De laatste generatie Opel Kadett is de Kadett E, die in 1984 op de markt kwam. Dat introductiejaar zou je misschien niet direct verwachten, want naast zijn tijdsgenoten had de Kadett E een zeer moderne vormgeving. Zo strak en vierkant als de Kadett D was, zo afgerond en gestroomlijnd was de E. Eigenlijk in 1984 al een voorbode op het autodesign van de jaren ’90.

Opel Kadett E was verkooptopper

In Nederland was de Opel Kadett E zeer populair. Er gingen minstens 7.000 exemplaren per jaar over de spreekwoordelijke toonbank. Op het hoogtepunt, in 1985 en 1986, werden zelfs meer dan 10.000 exemplaren per jaar verkocht. Aantallen die zijn voorganger nooit wisten te halen en die daarna ook nooit meer zijn geëvenaard. Nog altijd is de Kadett de drie na meest verkochte Opel-modellijn in Nederland. Het zorgde ervoor dat de Kadett E uitgroeide tot een soort nationale auto. De gemiddelde Nederlander, die reed een Kadett.

Voor elk wat wils

Er was dan ook een Opel Kadett E voor iedereen. Of je nu op zoek was naar een drie- of vijfdeurs hatchback, een vierdeurs sedan, een cabriolet of een vijf- of zelfs driedeurs stationwagen. Ook het uitvoeringenaanbod was zeer divers: van eenvoudige en zuinige modellen die alleen het hoognodige boden tot goed aangeklede uitvoeringen. In de vorm van de GSi was er zelfs een echte hot hatchback.


Internationale carrière

Kijken we buiten de grenzen van Europa, dan is er zelfs nog veel meer diversiteit. De Opel Kadett E werd onder allerlei merk- en typenamen verkocht. Zelfs in Noord-Amerika, waar hij als Pontiac LeMans door het leven ging. Ook in Zuid-Amerika was de Kadett E erg populair. Hier in Europa werd de Kadett E in 1991 opgevolgd door de Astra, in Zuid-Amerika mocht de Kadett E nog door tot 1995. Vervolgens ging Daewoo met het model aan de haal en leverde zelfs nog tot 2016 allerlei (gemoderniseerde) varianten. Een daarvan kennen wij ook: de van 1995 tot 1997 geleverde Daewoo Nexia.


Verschijnen en verdwijnen

We zeiden het al in de intro: ook de meest populaire auto’s verdwijnen op een gegeven moment uit het straatbeeld. Dat is voor de Opel Kadett E niet anders. Die verdween zelfs relatief snel, omdat de roestduivel het model regelmatig lastig viel. Jammer, want verder was het een degelijke auto. Onder meer in veel Zuid-Amerikaanse landen, waar dankzij het betere klimaat roest veel minder een probleem is, kan je de Kadett E zelfs nog altijd met regelmaat in het verkeer tegenkomen.

Het gespotte exemplaar

Het is alweer even geleden dat wij voor het laatst een Opel Kadett E tegenkwamen in Nederland. Voor dit exemplaar, dat dat wij in Hilversum tegenkwamen, maakten we dan ook graag even een fotostop. Deze Kadett E is origineel Nederlands uit 1987 en heeft het roestspook al die jaren goed van zich af weten te slaan. De Kadett is alleen niet meer helemaal in originele staat, waardoor het wel de vraag welke uitvoering we precies voor ons hebben.

De achterklep vermeldt ‘1.3i’, terwijl op de zijkant duidelijk het logo van de GT-uitvoering is te zien. Destijds was de 1.3i er echter niet als GT. Er was wel een 1.3 S GT, maar die had dus niet de ‘i’ van ‘injectie’ in de naam. Volgens de RDW heeft de gespotte Kadett bovendien een 2,0-liter met 110 kW (150 pk) onder de kap, ofwel de motor uit de GSi 16V-uitvoering, het sportieve topmodel. De 1.3i had uiteraard een 1,3-liter, met een vermogen van 44 kW (60 pk). De 1.3 S GT had een 1,3-liter met 55 kW (75 pk).

Ook visueel is deze Kadett niet meer origineel, met onder meer te nieuwe velgen en – vooral – het feit dat hij met dit bouwjaar eigenlijk van voor de facelift zou moeten zijn. Het meest waarschijnlijke is dat deze Kadett 1.3i gewoon een keer de GSi 16V-motor en het plaatwerk van het faceliftmodel heeft gekregen. Hoe dan ook: zowel qua staat als uitvoering staat hij er nog erg mooi bij en een Kadett E blijft altijd leuk om weer eens te zien. De huidige eigenaar heeft hem alweer sinds 2009 in bezit en we hopen dat hij nog lang met de auto blijft rondrijden.