Fun

Gespot: deze modellen kende je vast nog niet

november 5, 2022

Voor de introductie van de nieuwe Nissan X-Trail was AutoRAI.nl in Slovenië. Tussen het testrijden door keken we onze ogen uit. In de eerste plaats vanwege de prachtige natuur van het land, maar ook in het verkeer was een en ander te zien. Slovenië lijkt qua verkeer erg op Duitsland of Oostenrijk. Het wagenpark bestaat vooral uit moderne en rationele modellen, maar er zitten gelukkig ook wat interessante buitenbeentjes tussen.

Kijk nou, een TAM

Deze TAM 100 T8 bijvoorbeeld. Een wat? TAM staat voor Tovarna Automobilov Maribor en is een bedrijfswagenfabrikant uit het voormalige Joegoslavië. Maribor ligt in het huidige Slovenië, dus door de ogen van nu kunnen we het zien als een Sloveens merk. TAM werd opgericht in 1947 en produceerde in 1957 zijn eerste eigen modellen. In 1996 ging het bedrijf failliet, maar via enkele doorstarts is het sinds 2001 toch weer actief. Het produceert nu voornamelijk bussen. Onder andere hier in Slovenië duiken ook de vroegere modellen nog wel met enige regelmaat op in het verkeer.

Ook bijzonder: een Chrysler Vision

Vlak voor het vertrek terug naar huis een verrassing op de personeelsparkeerplaats van het vliegveld: een Chrysler Vision! Dat is de Europese versie van de Eagle Vision. Eagle was op zijn beurt een submerk van AMC en later het Chrysler-concern. De Vision kwam in 1992 op de markt voor modeljaar 1993 en volgde toen de op Renault-techniek leunende Premier op. Een succes was de Vision niet. Wereldwijd werden maar zo’n 100.000 exemplaren verkocht, waarvan de meeste uiteraard in de VS. Toen de productie in 1997 stopte, werd ook het submerk Eagle in zijn geheel opgedoekt. Het merk voegde namelijk weinig toe op Chryslers eigen aanbod.


Nog meer spots

Tijdens onze testritten met de Nissan X-Trail kwamen we ook nog enkele meer vertrouwde modellen tegen. Bijvoorbeeld deze fotogeniek geparkeerde Volkswagen Caddy van de eerste generatie (met Duitse kentekens uit de regio Offenbach). De Ford Edge van modeljaar 2016, met kentekens uit de regio Ljubljana, is naar lokale maatstaven wat minder bijzonder, maar dat blijft gewoon een leuk model.