Autonieuws

Fiat Panda wordt Fiat Pandina

maart 1, 2024

Eerder deze week presenteerde Fiat een reeks conceptcars die een indruk geven van de nieuwe Fiat Panda. Sterker nog, de Fiat Panda wordt een hele modelfamilie, zoals er ook meerdere 500-modellen zijn. De productieversie wordt in juli onthuld. Tot die tijd is er meer Panda-nieuws. Er mag dan een volledig nieuwe Panda op komst zijn, het uitgaande model denkt ook nog lang niet aan pensioen. Wel verandert hij van naam. Maak kennis met de Fiat Pandina.

Pandina: een naam van het volk

Eerst eens die naam: Fiat Pandina. Waar komt die naam vandaan? Olivier Francois, CEO van Fiat, legt het uit: “De naam Pandina is eigenlijk een bijnaam. De naam is bovendien niet bedacht door onze marketingafdeling, maar door de Italianen zelf. In het Italiaans is een woord laten eindigen op -ino of -ina een uiting van affectie. Italianen noemen de Panda al jaren spontaan ‘Pandina’.”

Het Fiat Pandaatje dus. Voortaan wordt deze bijnaam de officiële typenaam voor de derde modelgeneratie. Een nieuwe draai aan een inmiddels iconische typenaam. Bovendien zorgt de nieuwe naam ook voor meer onderscheid met de aanstaande volledig nieuwe Panda, die een slag groter zal zijn dan het huidige model.

Vernieuwd dashboard voor Fiat Pandina

Er is meer nieuws dan alleen het typeplaatje. Zo is het dashboard van de Fiat Pandina gemoderniseerd. De analoge tellers maken plaats voor een 7-inch digitaal instrumentarium met zeer duidelijke weergaven en centraal op het dashboard is voortaan standaard een eveneens 7-inch touchscreen te vinden. Het scherm is vernieuwd ten opzichte van het huidige (optionele) 7-inch scherm, met onder meer een hogere resolutie en duidelijker menuweergave. Apple CarPlay en Android Auto zijn daarmee ook standaard van de partij en tot slot is het digitale radiosysteem vervangen door een nieuwe versie ervan.













Uitgebreide standaarduitrusting voor Fiat Pandina

Ook de standaarduitrusting wordt verder uitgebreid, vooral op gebied van veiligheid en assistentie. Denk aan een noodstopassistent, rijstrookassistent, verkeersbordherkenning en vermoeidheidsherkenning, maar ook eenvoudiger zaken zoals automatisch grootlicht, cruise control en parkeersensoren. Daarmee is de Pandina op dat vlak weer helemaal bij de tijd.

Tijdloos design

De huidige Fiat Panda werd geïntroduceerd in 2011 en blaast dit jaar dus alweer dertien kaarsjes uit. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Zeker als Cross ziet de Panda er nog altijd fris uit, een knap staaltje tijdloos design. De naamswijziging naar Fiat Pandina brengt dan ook slechts minimale uiterlijke wijzigingen met zich mee.

Naast de digitale schermen is er een nieuw stuurwiel. Verder is de visuele aankleding gewijzigd, met onder meer een deels wit dashboard, stoelbekleding met Pandina-opschrift, gele accenten en logootjes met een gestileerde panda (het dier dus). Geel is ook een nieuwe carrosseriekleur en voortaan is de Pandina te bestellen met contrasterend zwart dak. Geen schokkende veranderingen dus. Waarom zou je immers iets wijzigen dat nog goed is? Dat blijkt ook wel uit de populariteit van het model: de productie wordt dit jaar zelfs met 20% verhoogd om aan de vraag te voldoen.



















Fiat Pandina nog lang niet met pensioen

Als Fiat Pandina heeft het model dan ook nog een lange carrière voor de boeg. Eerder liet Fiat al weten dat de Pandina nog tot 2026 naast het volledig nieuwe model wordt geleverd. Daar komt het merk nu op terug. Het nieuwe plan is dat de Pandina zelfs nog minstens tot en met 2027 in productie blijft. Het liefst nog langer, maar dat hangt af van de wetgevingen waar het model tegen die tijd aan moet voldoen.

De Fiat Pandina is vanaf deze zomer leverbaar. Het motorenaanbod blijft vooralsnog ongewijzigd, met de 1.0 Hybrid als enige mogelijkheid. Wel blijft er keuze tussen de ‘gewone’ Pandina (Urban) en de Cross met offroad-aankleding.

En de volledig nieuwe Panda dan?

Over de écht nieuwe Fiat Panda wil het merk nog niets kwijt. De Fiat (Panda) City Car Concept geeft wel een aardige indruk. Denk de futuristische conceptcar-zaken weg en je houdt een moderne interpretatie van de originele Panda over. Het model deelt zijn platform met de nieuwe Citroën C3 en dat geeft een aardige indicatie van de afmetingen. De C3 is grofweg vier meter lang, 1,8 meter breed en net geen 1,6 meter hoog. Ter vergelijk: de Fiat Pandina is bijna 3,7 meter lang, 1,7 meter breed en eveneens net geen 1,6 meter hoog. Het technische platform biedt ruimte voor zowel brandstofmodellen als een hybride en volledig elektrische aandrijving.