Autonieuws

Ferrari 499P: de Ferrari die niemand kan kopen

oktober 31, 2022

Vervolg op Ferrari 312 P

De nieuwe Ferrari 499P krijgt een naam die mooi aansluit op eerdere endurance-racers van Ferrari. Het is in 2022 namelijk 50 jaar geleden dat de Ferrari 312 P voor het laatst verscheen in de hoogste klasse van de endurance-racerij. Ferrari gaat rijden met startnummers #50 en #51. De Italiaanse autofabrikant maakt vooralsnog alleen technische details bekend. De line-up van de coureurs moet nog officieel worden bevestigd.

Technische details Ferrari 499P

Goed, laten we het dan ook maar hebben over de techniek. De Ferrari 499P is een hybride. Hij combineert een middenmotor met een elektromotor die de vooras aandrijft. De verbrandingsmotor (ICE) heeft een maximaal gereguleerd vermogen van 500 kW (680 pk) en is afgeleid van de twin-turbo V6-familie die Ferrari in straatmodellen gebruikt.

De verbrandingsmotor heeft dezelfde architectuur als de motor van de Ferrari 296 GT3, maar onderging wel een grondige revisie om het totale gewicht te verminderen. Een van de specifieke kenmerken van de V6 van de 499P is het feit dat de motor dragend is en daarom een ​​waardevolle structurele functie vervult om de stijfheid van de auto te verbeteren. Bij GT-competitieauto’s van Ferrari wordt de motor op het achterste subchassis van de auto gemonteerd.

Energy Recovery System

Het tweede component van de aandrijflijn van de minder dan 1.030 kilogram zware Ferrari 499P is de elektromotor op de vooras, die tevens dienst doet als ERS, Energy Recovery System. De elektromotor levert een maximaal vermogen van 200 kW (272 pk). De elektromotor is uitgerust met een differentieel en wordt aangedreven door een batterij die tijdens het vertragen en remmen wordt opgeladen, zonder dat er een externe stroombron nodig is.

Systeemvermogen

Het batterijpakket, met een nominale spanning van 900v, profiteert van de ervaring die is opgedaan in de Formule 1. Het totale maximale vermogen van de 499P komt uit op 500 kW (680 pk) en de aandrijflijn is gekoppeld aan een sequentiële zevenversnellingsbak.

De Ferrari 499P komt voor het eerst in actie tijdens de 1000 Miles van Sebring, de openingrace van het FIA WEC World Endurance Championship 2023.