Elektriciteitsnota omlaag met Volkswagen ID.Buzz
De Volkswagen ID.Buzz is net als veel andere elektrisch aangedreven auto’s stevig geprijsd. Het batterijpakket van 77 kWh en de aandrijftechnologie zijn nu eenmaal kostbaar. Aan de bestelversie ID.Buzz Cargo ben je minimaal 46.200 euro excl. BTW en BPM kwijt. Voor een grotere VW Crafter besteller op diesel ben je bijna 15.000 euro minder kwijt. Met BTW en BPM is het verschil minder dan vier mille. Omdat er voor een elektrische auto geen BPM geldt en voor een auto met verbrandingsmotor wel.
Andere mindset vereist
Kiezen voor een elektrische auto en ook dus voor de ID.Buzz vereist een andere mindset. Je moet naar het hele kostenplaatje kijken en dan vergelijken. De gebruikskosten van een elektrisch aangedreven voertuigen zijn immers lager dan bij eentje met brandstofmotor, onder meer door minder onderhoud en minder slijtende delen.
Kosten onder aan de streep
Het gaat uiteindelijk om de kosten onder aan de streep. De ID.Buzz zal over een periode van vijf tot zeven jaar nauwelijks of niet duurder zijn dan een bestel- of personenbus op brandstof. Wie het batterijpakket ook als buffer van de stroom van de eigen zonnepanelen kan inzetten en die stroom weer benut in het eigen huis als de zon niet schijnt, kan op termijn zijn elektriciteitsnota verlagen.
Salderingsregeling en ID.Buzz
Dit bufferen en benutten in het eigen huisnet is extra interessant als straks de salderingsregeling wordt afgebouwd. Dat is de regeling waarbij je de opgewekte zonne-energie kan wegstrepen tegen je jaarlijkse stroomverbruik thuis. Dat kan straks niet meer en dan loont het om de zonnestroom direct zelf te gebruiken en/of op te slaan in een batterij (bi-directioneel laden) van een elektrische auto.
ID.Buzz camper
Heel technisch misschien, maar wel een sterk pluspunt voor de Volkswagen ID.Buzz. De hardware voor leveren aan het 220 volt thuisnetwerk is aan boord en ook actief beschikbaar na een softwarematige update later dit jaar. De inzet als batterij is helemaal aantrekkelijk bij de later dit jaar te introduceren camperversie van de ID.Buzz. Met een camper wordt immers maar enkele weken per jaar gereden. Die staat vaak thuis en kan kan dus prima als buffer en stroombron fungeren.
Plussen en minnen ID.Buzz
De ID.Buzz heeft voor een bus een lekker handzaam formaat. Als Cargo is de laadruimte echt wel groot genoeg voor menig servicemonteur. De personenversie biedt veel ruimte aan vijf inzittenden en hun bagage. De ID.Buzz is daarnaast gewoon leuk om te zien. Hij roept met zijn uiterlijk sympathie op. Het is een hartenveroveraar, wat ook blijkt uit de vele opgestoken duimpjes van enthousiaste medeweggebruikers.
Zeer korte draaicirkel
De elektrische ID.Buzz rijdt stil, is soepel geveerd en trekt lekker vlot op. Bodemplaat en onderstel zijn nagenoeg gelijk aan die van de Volkswagen ID.5. De draaicirkel is zeer kort, mede dankzij de achterwielaandrijving. 11,09 meter is de draaicirkel! Dat maakt hem heel wendbaar en een grote pré bij manoeuvreren en parkeren.
Schuifdeuren
Ruimte is er meer dan voldoende. Je ziet dat eigenlijk al. Door de schuifdeuren (elektrisch te openen en sluiten) stap je moeiteloos op de achterbank en er is flink wat beenruimte. De hendel voor de transmissie zit op de stuurkolom. Een vaste console tussen de voorstoelen is daardoor niet nodig. De ID.Buzz heeft een verwijderbare box tussen de stoelen met talrijke opbergmogelijkheden.
Bagageruimte ID.Buzz
Achter de achterbank is een flinke laadruimte van 1.121 liter. Met de achterbank neergeklapt is die nog veel groter. Optioneel is een dubbele bagagevloer mogelijk. Het is een stevige plaat, waarvan het achterste deel opklapbaar is, die met een aluminium frame is bevestigd aan de eigenlijke vloer. Met deze optie ontstaat een volledig vlakke laadvloer bij neergeklapte achterbank en onder die vloer dus nog plek voor spullen die je uit het zicht wilt hebben of voor het opbergen van de laadkabel.
Opladen ID.Buzz
De Volkswagen ID.Buzz heeft een accupakket van 77 kWh. Ruim 410 km is daarmee af te leggen, onder gunstige weers- en wegomstandigheden. Bij lagere temperaturen, veel tegenwind, hoge snelheden of juist vooral veel snelwegkilometers haal je dat niet! 350 km is dan reëel, constateren we tijdens de test. Oplaadsnelheid? Van 5% naar 80% in 30 minuten aan een snellader met maximaal 170 kW.
Assistentie en veiligheid
Volkswagen levert de ID.Buzz met een compleet arsenaal aan veiligheids- en bestuurdersassistentiesystemen. Verreweg de meeste functies bedien je via het centrale touchscreen. Alleen temperatuur (gescheiden links en rechts) en audiovolume kun je nog regelen met een soort sliders onder het scherm. Functies in het instrumentendisplay kun je bedienen vanaf het stuur. Dat geldt ook voor radiozenders, handsfree bellen, volume en cruise control. In de auto zijn in totaal zeven USB-poorten.
Wil je nog meer weten over de Volkswagen ID.Buzz? Kijk dan op volkswagen.nl. Daar blijf je bovendien op de hoogte van toekomstige ontwikkelen en mogelijkheden. Ook over bijvoorbeeld de komst van langere versie van de ID.Buzz met plek voor zeven inzittenden, of zes bij losse captain seats.