Autonieuws Geen onderdeel van een categorie

Eerste rij-indruk: Nissan Ariya en Qashqai e-Power

maart 23, 2022

Nissan Ariya

Nissan heeft zeer ambitieuze plannen. De komende jaren moeten 23 nieuwe geëlektrificeerde modellen op de markt komen, waarvan er 15 volledig elektrisch zullen zijn. Vier kunnen we er verwachten vóór 2024. In Madrid kregen we vast een sneak preview van twee nieuwe (deels)elektrische modellen: de Ariya en Qashqai e-Power.

Elektrische SUV

De Ariya is de auto waar we het meest naar hebben uitgekeken. Nissan is namelijk de grondlegger van het crossover-segment (Qashqai, introductie 2007) en is dankzij jarenlange ervaring met EV’s (Leaf, introductie 2010) een expert op het gebied van elektrisch rijden. De verwachtingen van de Ariya – een volledig elektrische SUV – zijn dan ook torenhoog.

Wat moet je weten van de Nissan Ariya

Nissan heeft de Ariya al een tijdje geleden aangekondigd, maar nu hij eindelijk naar Nederland komt zullen we je geheugen even opfrissen. Want hoe zat het ook alweer met deze Japanse SUV? De Ariya is een soort kruising tussen een Nissan Qashqai en een Nissan Leaf. Ga maar na: het is een SUV én hij is volledig elektrisch. Hij is wel een flink stuk groter dan een Qashqai. De Ariya is 4.59 meter lang, 1.85 meter breed en 1.66 meter hoog. De wielbasis bedraagt 2.78 meter. Best een flinke jongen dus.

Hoe ver komt ie?

Er zijn vier verschillende versies, met keuze uit twee- of vierwielaandrijving en twee verschillende accupakketten. De basisuitvoering heeft een accupakket met een capaciteit van 63 kWh en komt zo’n 400 kilometer ver. De andere drie varianten beschikken allemaal over een 87 kWh batterij. Met deze accu kun je – afhankelijk van de uitvoering – tot 500 kilometer rijden.

Is hij een beetje vlot?

Ja, dat is hij. Op het circuit van Jarama vlakbij Madrid testen we de instapper: de Advance. Die is voorzien van een 63 kWh batterij en een 217 pk sterke elektromotor die de voorwielen aandrijft. Deze variant weegt 1.800 kilo, maar toch zit hij in slechts 7,5 seconden op de 100 km/u. Niet slecht, voor een basisuitvoering. Bovendien schiet hij dankzij het direct verkrijgbare koppel de eerste meters extra snel uit de startblokken. Van stilstand naar 50 km/uur is hij menig andere auto te snel af.

Boven de Advance staat de 242 pk sterke Evolve. Die kun je ook als vierwielaangedreven e-4ORCE krijgen, met een systeemvermogen van 306 pk. Als je een haastige type bent kun je de e-4ORCE Performance kiezen. Die sprint dankzij een vermogen van 396 pk in 5,1 seconden naar de 100 km/u en heeft een topnsnelheid van 200 km/u.

Er zijn al zoveel elektrische SUV’s, wat maakt de Ariya uniek?

Zoals gezegd, Nissan heeft verstand van crossovers en van elektrische auto’s. Zaken zoals het ruimteaanbod en de actieradius zijn dan ook goed voor elkaar. Maar het is het design wat de auto écht uniek maakt. In het bijzonder het interieurdesign.

Het minimalistische dashboard bestaat voor een groot gedeelte uit een houten paneel, waar virtuele schakelaars in zitten. Ze zitten dus niet op het paneel, maar er echt in. Het paneel ziet er zeer fraai uit en zou niet misstaan in een auto uit een veel hoger segment. Niet onbelangrijk: de knoppen zijn eenvoudig te bedienen, ook tijdens het rijden. Ze ‘trillen’ namelijk zodra je ze aanraakt, net zoals je mobiel trilt als je iets op het scherm aantikt. De knoppen verschijnen alleen wanneer de auto is ingeschakeld. Zet je de auto uit, dan zie je ze (haast) niet meer.  

Wat verder opvalt zijn de gebruikte materialen. Die zijn van zeer hoge kwaliteit. Alles wat je aanraakt voelt zacht aan. De deurpanelen, de stoelen, het dashboard, ongeveer alles is bekleed met alcantara. Ook hierdoor krijg je het gevoel alsof je in een dik aangeklede Duitse SUV zit. Je krijgt zelfs hoogpolig tapijt. De vergelijking met Rolls-Royce gaan we absoluut niet maken, maar noem ons een andere auto in dit segment met hoogpolig tapijt?

Wat gaat de Nissan Ariya kosten?

De Nissan Ariya kun je online reserveren en staat deze zomer in de showroom. Prijzen voor de Ariya beginnen bij 47.390 euro. Voor een uitvoering met het grote accupakket ben je minstens 56.390 euro kwijt.

Hoe zit het met de Qashqai e-Power?

De nieuwe Nissan Qashqai is inmiddels een jaar op de markt, maar is voortaan ook leverbaar als volledige hybride zonder stekker. In Madrid krijgen we de kans om een paar circuitrondjes te rijden in de Qashqai e-Power. Hij maakt gebruik van een 1.5-liter driecilinder turbomotor met variabele compressie, een generator, een omvormer en een 190 pk sterke elektromotor. De benzinemotor is goed voor 156 pk, maar drijft de wielen niet aan. Hij heeft een andere taak: elektriciteit genereren voor de elektromotor, die wél voor de aandrijving zorgt.

Extra efficiënt

De benzinemotor kan altijd op het optimale toerental draaien én met de beste compressieverhouding, wat zorgt voor een betere efficiëntie en minder CO2-uitstoot ten opzichte van een traditionele verbrandingsmotor. Volgens Nissan bedraagt het gemiddelde verbruik 5,3 l/100 km, wat samengaat met een CO2-uitstoot van 119 g/km.

Hoe rijdt dat?

Echte verbruikcijfers kunnen we je nog niet geven, want we rijden de Qashqai e-Power op een circuit. Over de rijervaring kunnen we wel wat vertellen. Omdat de e-Power altijd wordt aangedreven door een elektromotor, komt de rijervaring – je voelt hem al aankomen – overeen met die van een traditionele EV. Dat betekent dus soepele en lineaire acceleratie.

Dankzij een flinke bak direct verkrijgbaar koppel – 330 Nm om precies te zijn – is hij een stuk vlotter dan zijn traditionele broer met een 1.4-liter benzinemotor. Omdat een accupakket ontbreekt voelt de auto niet overdreven zwaar aan, zoals bij een échte EV vaak het geval is.

Lekker stil

De benzinemotor doet zijn werk rustig op de achtergrond en is nauwelijks hoorbaar. Zet je de Qashqai in de e-Pedal-modus, dan remt hij – net als een EV – af op de elektromotor, waardoor je energie terugwint. Je kunt dan wegrijden, accelereren en afremmen met alleen het gaspedaal. Je vergeet dan haast dat je niet in een volledig elektrische auto zit. Trap je het gaspedaal helemaal tot de bodem, dan hoor je de verbrandingsmotor wel zijn werk doen. De prijzen van de Qashqai e-Power maakt Nissan binnenkort bekend.

Lees ook: