Achtergrond Autonieuws

Een allergievrije hond: dit is SPOT, de robothond van Hyundai – AutoRAI TV

juni 14, 2023

Diverse soorten mobiliteitshulpmiddelen

Draagbare exoskeletten, onbemande voertuigen, all-terrain rovers – bij Hyundai blijft het niet alleen bij het produceren van personenauto’s, maar diverse soorten mobiliteitshulpmiddelen. Het bedrijf is constant op zoek naar de volgende uitdaging en nieuwe innovaties. Hyundai nam zelfs Boston Dynamics over, een bedrijf gespecialiseerd in robotica.

Boston Dynamics

De overname van Boston Dynamics stelt Hyundai in staat om zijn toekomstige mobiliteitsconcept samen te voegen en uit te breiden, inclusief autonome auto’s, logistiek en Urban Air Mobility. Hyundai streeft naar een tijdperk waarin robots leuke en capabele metgezellen voor de mensheid zijn die onze huidige mobiliteitsdiensten naar nieuwe hoogten zullen tillen.

Laadrobots

Al die technologie resulteert bijvoorbeeld in laadrobots, om elektrische auto’s automatisch op te kunnen laden, zonder dat je zelf de laadkabel in de auto hoeft te steken. Maar exoskeletten zijn misschien nog wel meer interessant. Vooral de ARBO-dienst zal er blij van worden, want deze systemen bieden verlichting voor zware beroepen of maken mensen die slecht ter been zijn weer mobiel.

Wat kost een robothond?

Hyundai is overigens niet de enige die experimenteert met nieuwe vormen van mobiliteit en robotica. Honda is bijvoorbeeld ook actief op dit gebied, een bekend voorbeeld is Asimo, een menselijke robot. Ook Toyota is werkzaam in deze sectoren, bijvoorbeeld met slimme gerobotiseerde rolstoelen. Een tastbaar bewijs van een Hyundai-robot is SPOT, een robothond. Die werd in eerste ontwikkeld door Boston Dynamics. Maar aangezien Hyundai daar nu de baas is, mag Spot op veel meer locaties wereldwijd ‘buitenspelen’. Zo ook in Nederland, waar we SPOT leren kennen in een studio.

Kosten van het beestje? “Je moet denken aan de prijs van twee Kona’s”, aldus Anne Lobbes, woordvoerster van Hyundai Nederland. Een snelle rekensom: dat betekent dus dat SPOT tussen de 60.000 en 90.000 euro kost.

Waarom is er een robothond zoals SPOT?

Robothond SPOT is superslim. Hij zit vol met camera’s en sensoren en kan zelfs rennen. Maar ook basiscommando’s voert hij keurig uit, als hij zin heeft en als de batterij voldoende is opgeladen. Niet alleen kan SPOT dansen als geen andere robot, maar SPOT kan ook plaatsen bereiken waar de mensheid moeilijk kan komen. SPOT is in het leven geroepen om het leven van mensen veiliger en gemakkelijker te maken. Dankzij zijn behendigheid, kracht, balans, slimme camera’s en all-terrain-voeten, kan SPOT door alle soorten landschappen navigeren.

Entertainmentindustrie

Op dit moment kunnen SPOT-robots worden gebruikt in de productie-, constructie-, onderzoeks-, mijnbouw-, energie- en openbare veiligheidssectoren, evenals in de entertainmentindustrie. “Sommige televisieprogramma’s hebben bijvoorbeeld een exemplaar gekocht. Maar ook universiteiten tonen al interesse”, voegt Anne Lobbes toe. Hoe dan ook: SPOT blijkt in de praktijk een bijzonder vriendelijke viervoeter. Kijk de video en je ziet het vanzelf.

Snuffelen aan SPOT, de robothond van Hyundai – AutoRAI TV