Autonieuws

Drako Dragon, de eerste hyper-SUV ter wereld

november 18, 2022

Extreem snel, zo’n Drako Dragon

De Drako Dragon weegt 2.254 kilogram, vandaar dat er de nodige peekaa’s nodig zijn om het SUV-gevaarte indrukwekkende sprintcijfers mee te geven. De Dragon heeft vier elektromotoren die samen 2.000 pk produceren. De sprint van 0 naar 96 km/u duurt 1,9 seconden en de topsnelheid komt uit op 322 km/u.

Sneller dan Tesla Model X Plaid

De missie van Drako is duidelijk: de Tesla Model X Plaid met 1.020 pk van de troon stoten als de snelste in serie geproduceerde elektrische SUV ter wereld. De Tesla heeft 2,5 seconden nodig voor de sprint van 0 naar 96 km/u. Natuurlijk willen we het wel eerst zien, want de Model X is al werkelijkheid. Deze Drako Dragon nog niet, met uitzondering van een prototype.

Drako Dragon met geopende gullwing-deuren

17,1-inch display!

De hyper-SUV is ontworpen door Lowie Vermeersch en zijn GranStudio-team uit Italië. Deze naam zal je waarschijnlijk niets zeggen, maar de Belg heeft gewerkt voor het Italiaanse Pininfarina. Bij Pininfarina heeft hij meegewerkt aan het ontwerp van de Ferrari California. Inmiddels is de Belgische tekenaar voor zichzelf begonnen en is hij de oprichter van Italiaans ontwerphuis GranStudio. De Dragon heeft twee forse gullwing-deuren, 23-inch lichtmetalen wielen, slimme aerodynamica en een zeer rijke uitrusting. In het interieur bespeuren we dan ook een fors 17,1-inch infotainmentdisplay, twee zijcamera’s en twee forse tablets geplaatst achter de voorstoelen.

Drako Dragon - interieur

Actieradius Drako Dragon

De auto is gebaseerd op een koolstofvezel structuur. De batterij met onbekende capaciteit is in de bodemvloer weggewerkt zodat een laag zwaartepunt ontstaat. Op papier moet het model 676 kilometer kunnen halen op een volle acculading. Snelladen is mogelijk, tot wel 500 kW.

Rijmodi

De bodemvrijheid is afhankelijk van de gekozen rijmodus. In standje Tarmac is dat 163 mm, in Cruise is dat 213 mm en in Overland zelfs 315 mm. Koolstofkeramische remschijven van 420 mm voor en 410 mm achter moeten de hyper-SUV tot stoppen dwingen.

Tekst gaat verder na foto’sDrako Dragon

Prijzen en reserveren

De Drako Dragon krijgt een prijskaartje van 290.000 dollar. Een exemplaar reserveren is al mogelijk voor 500 dollar. Je kunt ook kiezen voor de First Edition die gelimiteerd is op 99 exemplaren. Het reserveren van die versie kost je wel 5.000 dollar. De levering start naar verwachting voor 2026. Drako hoopt op jaarbasis 5.000 exemplaren te produceren.

Over Drako Motors

De productiefaciliteit van het Amerikaanse Drako Motors staat in San Jose, Californië. Een eerder project van het merk is de Drako GTE, die in 2019 geïntroduceerd werd. Dit model was een sportieve elektrische sedan, met een topsnelheid van 332 km/h. Er zijn er 25 gemaakt, die verkocht zijn voor 1.250.000 euro per stuk. De CEO van Drako is Dean Drako, die het bedrijf runt samen met Shiv Sikand. Na het succes van de GTE is heeft het bedrijf nu de Dragon gepresenteerd.