Autonieuws

Dit is de zuinigste Alfa Romeo ooit

november 18, 2022

De Alfa Romeo Tonale is de eerste volledig nieuwe Alfa Romeo sinds 2016. Met dit model willen de Italianen vooral concurreren met auto’s als de BMW X1 en X2, Audi Q3, Mercedes-Benz GLA en Jaguar E-Pace. De verkoop begon afgelopen zomer met de extra dik aangeklede Edizione Speciale, voorzien van een 130 pk sterke 1,5-liter benzinemotor met mild-hybrid techniek. Nu wordt het aanbod verder uitgebreid met de Tonale Plug-in Hybrid. Dit is de nieuwe topversie in de reeks met de krachtigste aandrijflijn en het sportiefste rijgedrag.

280 pk en 69 km elektrisch bereik

Het aandrijfsysteem van de Alfa Romeo Tonale Plug-in Hybrid bestaat uit een 1,3-liter turbomotor die via een zestrapsautomaat de voorwielen aandrijft en een elektromotor op de achteras. Als beide motoren optimaal samenwerken, levert de Tonale een vermogen van 280 pk in combinatie met vierwielaandrijving (Q4).

De elektromotor wordt gevoed door een 15,5 kWh-batterij. Daarmee kun je de benzinemotor langdurig ondersteunen voor meer power en een extra laag verbruik, of een afstand tot 69 kilometer volledig elektrisch rijden. De topsnelheid in de 100% elektrische e-AWD-stand is begrensd op 135 km/u.

Volgens de officiële test (WLTP) verbruikt de Tonale Plug-in Hybrid gemiddeld 1,3 tot 1,4 liter benzine per 100 kilometer. De CO2-emissie komt uit op 29 tot 32 g/km. Maar om het optimale uit de Tonale Plug-in Hybrid te halen, moet je wel consequent de batterij opladen. Gelukkig duurt dat niet zo lang. Dankzij de 7,4 kW boordlader is een lege batterij in minder dan 2,5 uur weer volledig opgeladen.

De Tonale Plug-in Hybrid markeert trouwens het startsein van een groot elektrificatie-offensief van Alfa Romeo. Het merk werkt toe naar een volledig elektrisch modelaanbod in 2027. De Tonale Plug-in Hybrid is dus geen lang leven beschoren, aangezien over vijf jaar al geen nieuwe modellen met verbrandingsmotoren meer zullen worden verkocht.


Vanaf 50.900 euro

De Alfa Romeo Tonale Plug-in Hybrid is te bestellen voor prijzen vanaf 50.900 euro. Het merk start eerst met de levering van de ‘Edizione Speciale’ met alles erop en aan. Denk aan een groot aantal luxevoorzieningen, een nieuw ontwikkeld infotainmentsysteem met grote beeldschermen, 4G-connectiviteit met OTA (Over The Air) updates en een uitgebreide reeks veiligheidsvoorzieningen. Je kunt ook rekenen op 20-inch lichtmetalen wielen, rode remklauwen en een app waarmee je op afstand het laadproces kunt regelen en verschillende voertuigfuncties kunt bedienen.

De Tonale Plug-in Hybrid wordt later ook beschikbaar in de uitvoeringen TI en Veloce. De prijzen daarvan worden later vrijgegeven. De instapversie van de Alfa Romeo Tonale is leverbaar vanaf 42.000 euro. Voor dat geld krijg je een 130 pk sterke 1.5T Hybrid in de uitvoering Super.

Meer weten? Lees hier alles over de Alfa Romeo Tonale