Autonieuws

Dieselrijders met lege tank? “Ontstaat nu al schaarste”

oktober 27, 2022

Dieseltekort hangt in de lucht

Het importeren van Russische diesel wordt later dit jaar verboden met de Europese boycot op Russische olie. Gezien het feit dat tweederde van onze olieproducten uit Rusland afkomstig is, levert dat een dieseltekort op. “Er ontstaat nu al schaarste, dat zie je aan de dure dieselprijzen aan de pomp”, zegt Ewout Klok, voorzitter van de Belangenvereniging Tankstations BETA, tegen BNR Nieuwsradio. Hij signaleert dat de voorraden momenteel “uiterst grillig en totaal onvoorspelbaar” zijn.

Grotere oliemaatschappijen als Shell en Texaco blijven vermoedelijk wel in staat om diesel te leveren, maar de kleinere lokale pomphouder met merkloze brandstoffen kan mogelijk wel zonder diesel komen te zitten.

Oplossing

Aangezien het nog maar de vraag is of we überhaupt nog olie van Rusland willen afnemen in de toekomst, moeten we zoeken naar alternatieven. Volgens Klok is het dieseltekort vooral een logistiek probleem. De diesel moet nu namelijk uit andere delen van de wereld bij de tankstations terecht komen. Het opzetten van die nieuwe logistieke ketens kost nu eenmaal tijd.

Dieselrijder de dupe

Voor dieselrijders betekent het dieseltekort dat de prijs van een liter diesel nu vermoedelijk nog verder gaat stijgen, terwijl die al op recordniveau staat. “Het loont niet meer om diesel te rijden“, aldus Klok. Ter illustratie: een liter diesel kost nu met 2,26 euro, zo’n 50 cent meer dan een jaar geleden. Een ‘omslagpunt’ voor een dieselauto bestaat dus eigenlijk niet meer.