Achtergrond

Deze Mercedes-Benz bestelbus is zijn tijd ver vooruit

april 23, 2024

Slimme bestelbus

De Sustaineer is een showcar – of eigenlijk showbus – die de Duitse fabrikant gebruikt om de grenzen van wat een bezorgwagen kan te verkennen. In 2021 lanceerde Mercedes-Benz Vans de eerste Sustaineer, gebaseerd op de eerste generatie eSprinter. Nu is er een geüpdatete versie. Waarom? Simpel: er is een vernieuwde eSprinter – die we onlangs aan de tand mochten voelen – dus heeft de Sustaineer ook een update gekregen.

3.800 kilometer

Op het dak van de wagen prijkt een gigantisch zonnepaneel van maar liefst 4,8 vierkante meter. Het zonnedak kan in zonnige gebieden jaarlijks tot wel 3.800 kilometer aan extra bereik leveren. De slimme bestelwagen is daarnaast milieuvriendelijk gebouwd en heeft speciale filters om vieze deeltjes uit de lucht te halen.

Vrachtfietsen

De vernieuwde Sustaineer is vooral gericht op last-mile delivery. Hij kan zelf duurzaam pakketjes rondbrengen, maar hij kan ook dienen als mobiel logistieke centrum. Hij biedt namelijk ruimte aan speciale containers, die passen op cargo bikes, die vervolgens voor de levering tot aan de voordeur zorgen. Het overbrengen van de containers van de Sustaineer naar de e-cargo bikes is in een paar minuten gedaan, waar de slimme eSprinter snel weer door kan naar de volgende klus. Met deze slimme combinatie worden volgens het merk files korter en hoef je minder lang te wachten op je pakketjes. Benieuwd naar de ‘reguliere’ vernieuwde eSprinter? Bekijk dan de video hieronder: