Autonieuws

De nieuwe BMW R 1250 R

oktober 31, 2022

Zelfde blok als de vorige

De 2-cilinder boxermotor van de nieuwe BMW R 1250 R is hetzelfde als de vorige. De 1.254 cc perst een vermogen van 100 kW (136 pk) en 143 Nm uit. Volgens BMW is het blok als een naaimachientje met een extreem rustige en stille loop, maar je kunt hem ook tegelijkertijd ook flink op z’n staart trappen. Verder voldoet het blok ook aan de strenge EU5-emissienormen.

Veel opties nu standaard op de R 1250 R

Vanaf nu is ook de Dynamic Traction Control (DTC) en de nieuwe rijmodus ECO standaard op de R 1250 R. Met die ECO-modus komt ook een efficiëntieweergave het TFT-kleurendisplay. Hierdoor krijgt de rijder alle informatie die nodig is om de actieradius te vergroten. Ook is rijmodi Pro met motorsleepmomentregeling (MSR) standaard. Hiermee wordt voorkomen dat het achterwiel slipt of stuitert bij hard remmen. BMW Integral ABS Pro en Dynamic Brake Control zijn eveneens standaard. Deze systemen meten wat de hellingshoek van de motorfiets is in de bocht en zal op basis daarvan de optimale remdruk bepalen.

Nieuwe koplamp

De nieuwe BMW R1250R heeft standaard een full LED-koplamp. Optioneel kun je de adaptieve bochtverlichting aanvinken, waarmee bij het overhellen automatisch de bocht wordt verlicht. De lamp is actief vanaf een helling van meer dan 7° en bij een snelheid hoger dan 10 km/u. Het werkt tot een hellingshoek van 25°. De multifunctionele LED-richtingaanwijzers zijn nu ook standaard voor iedere R 1250 R.

R 1250 R-koplamp

TFT-kleurendisplay met ‘Sport’ Core Screen.

We haalden het TFT-kleurendisplay al even aan., maar op het scherm is meer te zien dan de snelheid en de ECO-modus. Ook zie je de geïntegreerde pijlnavigatie op het scherm en is uitgebreide connectiviteit connectiviteit mogelijk. De rijder kan kiezen verschillende schermweergaven voor verschillende doeleinden. Neem bijvoorbeeld ‘Sport’ Core Screen. Dat geeft realtime informatie over de huidige en maximale hellingshoek, evenals controle-interventies van bijvoorbeeld ABS Pro of DTC. Verder is de R 1250 R voorzien van een 12 volt aansluiting plus een extra USB-A-stopcontact met een 5 volt voeding. Je kunt zelfs snelladen met de R 1250 R. Handig!

Nieuwe kleurtjes

De kleur van de R1250R basisversie is Icegrey in combinatie met een zwart frame. Verder zijn er twee stijlvarianten: Triple Black en Sport. De Triple Black komt met Blackstorm metallic bodypanelen, een frame in agaatgrijs, goudkleurige remklauwen voor/achter, roestvrijstalen radiatorgrille, roestvrijstalen motorspoiler, Pure tankafwerking, solo-uitrusting achter (alternatief duopakket). De Sport heeft Racingblue metallic bodypanelen, een wit frame, goudkleurige remklauwen voor/achter, zwart sportstuur zwart, blauwe voorspoiler, solo-uitrusting achter (alternatief duopakket). Bij de solo-uitrusting krijg je een in kleur gespoten buddyseatcover. De voetsteunen en handgrepen achter worden dan verwijderd voor een sportievere look. Verder is de R 1250 R nog uit te breiden met verschillende pakketten: