Autonieuws Geen onderdeel van een categorie

De Mercedes-Benz EQS SUV is een elektrische luxe SUV voor het hele gezin

april 19, 2022

Verwarrend

Mercedes-Benz presenteert de EQS SUV: een SUV-versie van de EQS. De naam is wat verwarrend, aangezien de andere elektrische SUV’s van het merk – de EQA, EQB en EQC – niet de toevoeging ‘SUV’ achter hun naam hebben staan. Maar aangezien er al een EQS is, hebben de Duitsers geen andere keus dan er SUV achter te plakken, kennelijk.

SUV

Wie de auto ziet staan, kan ook wel zonder deze toevoeging uitvogelen dat het hier om een SUV gaat. Hij is namelijk groot en hoog. Net als bij de elektro-limousine komt de wielbasis uit op 3,21 meter. Hij staat uiteraard wel flink hoger op zijn wielen: 20 centimeter om precies te zijn. Daarnaast hij is ook een paar centimeter breder dan de EQS, maar wel een stukje korter. Hij is ‘slechts’ 5,13 meter lang, terwijl de reguliere EQS 3,21 meter meet.

Kleine draaicirkel

Een flinke jongen dus, maar toch zul je weinig moeite hebben om hem een krappe parkeerplaats in te loodsen. Net als bij de EQS sturen de achterwielen mee, wat een draaicirkel van 11,9 meter mogelijk maakt. Betaal je wat extra, dan sturen de achterwielen niet met 4,5 graden, maar met 10 graden mee. De draaicirkel komt dan uit op 11 meter, wat overeenkomt met de draaicirkel van een kleine middenklasser.  

Aandrijflijn

Mercedes-Benz trapt af met de achterwielaangedreven EQS 450+ en de EQS 580 4Matic. Alle EQS-modellen hebben een elektrische aandrijflijn op de achteras, terwijl de versies met 4Matic ook een elektromotor op de vooras hebben. De elektromotor van de 450+ is goed voor 360 pk en 568 Nm koppel. In de 580 4Matic beschik je over 544 pk en 858 Nm. Je komt nooit vermogen tekort dus. De krachtigste uitvoering mag zelfs 1.800 kilogram trekken, terwijl de EQS maar tot 750 kg aankan.

Hoe ver komt de Mercedes-Benz EQS SUV?

Acceleratietijden en de officiële actieradius zijn nog niet bekend, maar volgens het merk haalt de SUV op papier minimaal 507 en maximaal 613 kilometer. Een reguliere EQS haalt volgens de fabrieksopgave 731 kilometer op een volle accu. De SUV komt met dezelfde 107,8 kWh accu dus ruim 100 kilometer minder ver. Laden gaat even snel. Bij een 200 kWh-lader zit het accupakket in 31 minuten weer op 80%.

Meer ruimte

De EQS SUV heeft een derde zitrij, waardoor er plaats is voor zeven personen. Daarnaast zorgt de langere daklijn voor aanzienlijk meer hoofdruimte op de tweede zitrij, dan in de EQS het geval is. De achterbank is bovendien elektrisch verstelbaar, waardoor je maar liefst 13 centimeter meer beenruimte voor jezelf kunt creëren. De EQS SUV is dus dé versie die je moet hebben, als je je graag laat rijden.

De Nederlandse marktintroductie vindt aan het einde van 2022 plaats. De prijzen maakt het merk later bekend.

Lees ook: