Autonieuws

De classic Defender leeft: Land Rover Classic onthult Classic Defender Works V8 Islay Edition

mei 2, 2023

Jachtopziener

De Classic Defender Works V8 Islay Edition is geïnspireerd door de Land Rover Series IIa van Spencer Wilks, nu onderdeel van de Land Rover Classic-collectie, en het eiland in de Hebriden waar hij vakantie hield. Het landgoed van Wilks op Islay, Laggan, werd gebruikt om vroege prototypes te testen. In 1947, terwijl hij met zijn sterk gemodificeerde Rover door het ruige landschap reed, merkte de jachtopziener van het landgoed op dat het een ‘Land Rover’ moest zijn. Zo is de iconische naam ontstaan.

V8

De Islay Edition heeft dezelfde technische specificaties als de Classic Defender Works V8. De 5.0 liter V8 met een vermogen van 297 kW/405 pk is gekoppeld aan een achttraps ZF-automatische transmissie. Elke auto is volledig gerestaureerd, opnieuw ontworpen en geüpgraded, waarbij gebruik is gemaakt van donorauto’s uit de periode 2012-2016. De productie van de Works V8 Islay Edition is gelimiteerd tot dertig exemplaren, allemaal Station Wagons. Zeventien stuks worden gebouwd in de carrosserievariant 90 met korte wielbasis en dertien als 110 met zeven zitplaatsen.

Knipoog

De traditionele Land Rover badges zijn afgewerkt in carrosseriekleur en er is een klassieke grille, bekend van de laatste productie-uitvoering van de Defender, de Heritage Limited Edition. De traditionele badges zijn als opdruk ook terug te vinden op de achterste spatlappen.

Uniek voor de Works V8 Islay Edition is een transfer op de flanken met het opschrift ‘GXC 639C’. Dat was het kenteken van de Series IIa van Wilks en vormt een subtiele knipoog naar de auto die de inspiratie vormde voor deze thematische versie van de ultieme, klassieke Defender.

Net als eerdere edities van de Defender Works V8 is de Islay Edition voorzien van moderne verbeteringen, waaronder LED-koplampen voor beter zicht. Ook onderhuids zijn talloze verbeteringen doorgevoerd voor superieure rijeigenschappen op de weg, waaronder een krachtiger remsysteem en verbeterde wielophanging.