Autonieuws

De beste elektrische auto’s voor lange afstanden

juni 28, 2023

Wil je in een elektrische auto gaan rijden, maar maak je vaak lange afstanden? Misschien ga je wel met de auto op vakantie naar Spanje, Italië of Portugal. Dan wil je niet elke 100 km hoeven te laden. Elektrische auto’s hebben tegenwoordig een steeds groter bereik, waardoor je lange afstanden kunt rijden zonder te laden. Volgens het VZR-onderzoek is de ideale actieradius 750 kilometer. Dat is voorlopig nog niet haalbaar voor auto’s die niet in het hoogste prijssegment zitten, maar er komen een aantal auto’s redelijk in de buurt. Een auto blijft een grote uitgave. In sommige gevallen is het dan ook mogelijk om geld te lenen om je auto te financieren. Wij hebben de 10 auto’s met het grootste bereik voor je op een rijtje gezet.

  1. Mercedes-Benz EQC: Deze Mercedes-Benz heeft een bereik van 651 km.
  2. BMW i7: Deze BMW heeft een actieradius van 619 km.
  3. Mercedes-Benz EQE: Deze Mercedes heeft een actieradius van 594 km.
  4. Mercedes-Benz EQS SUV: Deze Mercedes heeft een actieradius van 594 km.
  5. Tesla Model 3 Long Range: Deze Tesla heeft een actieradius van 580 km.
  6. Hyundai loniq 6: Deze Hyundai heeft een bereik van 545 km.
  7. Ford Mustang Mach-E: Deze Ford Mustang heeft een bereik van 540 km.
  8. Skoda Enyaq iV: Deze Skoda heeft een actieradius van 537.
  9. Kia EV6: Deze Kia heeft een bereik van 528 km.
  10. Nissan Ariya: Deze Nissan heeft een bereik van 525 km.

Factoren die de actieradius beïnvloeden

De bovengenoemde afstanden zijn gebaseerd op de fabrieksopgave. De daadwerkelijke actieradius is afhankelijk van een aantal factoren zoals het weer, de snelheid, je rijgedrag, de toestand van de weg en of je je airco aan hebt of niet. Maar het hangt ook af van de capaciteit van je batterij. Elektrische auto’s met een grotere batterij hebben over het algemeen een langere actieradius. Het rijgedrag is van invloed omdat het impact heeft op het energieverbruik. Wanneer je veel accelereert of vaak remt, neemt het energieverbruik toe. Een rustige rijstijl kan de actieradius vergroten. Ook het gebruik van airco, verwarming en andere elektrische accessoires kunnen de actieradius verminderen. Tot slot spelen weersomstandigheden een grote rol. Bij koud weer kan de actieradius afnemen doordat de batterij minder efficiënt werkt. Koude temperaturen vertragen de chemische reacties die plaatsvinden binnen de batterijcellen. Daarnaast verhogen ze de interne weerstand en verliest de batterij meer energie tijdens het opladen en ontladen.

Zo zorg je voor een zo hoog mogelijke actieradius

De factoren die de actieradius beïnvloeden zijn bekend. Wil je een zo hoog moge actieradius behalen? Dan kun je dus een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat je min mogelijk hoeft te laden: