Dacia Duster 4X4 (2023) Review – Kan alles wat een dure terreinwagen kan
Dacia Duster
Met een Dacia hoef je je al lang niet meer te schamen op de weg. Dankzij een nieuwe logo en merkidentiteit, heeft Dacia een complete transformatie ondergaan. Ook naast de weg zit je goed in een Dacia. Het is dan ook niet voor niets dat Staatsbosbeheer al jaren vertrouwt op de Dacia Duster. AutoRAI.nl ging een week op stap met de Duster 4X4 en dook in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug de zandbak in. Hier zijn 5 redenen waarom je niet direct een zware terreinwagen nodig hebt in ons land, maar prima uit de voeten komt me een Duster.
1. Off-road capaciteiten
Met een benzinemotor van 150 pk en 250 Nm koppel trotseert de Duster moeiteloos de Sallandse Heuvelrug. Zelfs na twee maanden zonder regen ploegt hij moeiteloos door het mulle zand. Dankzij scherpe hellingshoeken en een bodemvrijheid van 21,4 centimeter kan hij – zeker in Nederland – haast elk terrein aan. Een stevige plas water schuwt hij ook niet. Hij heeft een maximale waaddiepte van 35 centimeter. Via een ronde draaiknop in het interieur kun je eenvoudig van 2WD naar 4WD omschakelen.
2. Comfort en veelzijdigheid
Of je nu over ruige bospaden rijdt of lange afstanden op de snelweg aflegt, de Duster zorgt voor een prettige rijervaring. Het interieur is ergonomisch ontworpen en biedt behoorlijk wat ruimte voor passagiers en spulletjes. Met 478 liter aan bagageruimte biedt de Duster voldoende plaats voor al je wekelijke boodschappen of vakantiebagage. Als je de achterbank naar voren klapt, ontstaat er 1.600 liter opbergruimte. Het trekgewicht van de Duster is 1.200 kilo. De auto hangt rondom vol met camera’s, die handig zijn tijdens het offroaden, maar ook zeker tijdens het inparkeren bij de buurtsuper. 360 graden-camera’s op een Dacia, wie had dat tien jaar geleden gedacht?
3. Stoer design
Sinds halverwege 2022 zijn alle Dacia-modellen voorzien van het nieuwe merklogo en lettertype. Het nieuwe logo bestaat uit de letters D en C die in elkaar grijpen en geïnspireerd zijn op de schakels van een ketting. Het logo heeft een prominente plek in het midden van de grille, die ook een nieuw ontwerp heeft gekregen en wit van kleur is. Alle modellen – waaronder ook zeker de Duster – zijn flink opgeknapt van de nieuwe designtaal van Dacia. Met de Duster staat er geen grijze Oostblok-auto op je oprit, maar een hippe offroader.
4. Betrouwbaarheid:
Je hebt het misschien wel vaker gelezen: Dacia maakt gebruik van Renault-techniek. In de Duster ligt onder de motorkap niet het nieuwste van het nieuwste uit de Renault-stal, maar het is wel beproefde techniek. Het is functioneel en doet precies wat het moet doen, ook onder veeleisende omstandigheden. Er zijn niet tientallen sensoren en functies, die alleen maar kapot kunnen gaan en voor een peperdure rekening zorgen, zoals vaak bij dure offroaders het geval is.
5. Betaalbaarheid
Het is bekend: Dacia biedt concurrerende prijzen, waardoor alle modellen voor een breed publiek toegankelijk zijn. De Duster 4X4 is een uitzondering, want het is misschien wel de duurste Dacia die we ooit gereden hebben. Door zijn relatief hoge CO2-uitstoot valt de BPM-boete stevig uit: bijna 10.000 euro. Reken daar nog eens 3.600 euro btw bij op en je hebt een Dacia van bijna 32.000 euro. Oei, dat is even slikken. Aan de andere kant: vind maar eens een auto met deze capaciteiten voor dat geld. Voor een Defender, Wrangler of G-Klasse kun je een garage vol Duster’s kopen. Maar het stevige bedrag is toch een van de redenen waarom je een Duster 4X4 maar weinig ziet rijden in Nederland. Een Duster op LPG is dankzij een vanafprijs van 23.250 euro dan toch een stuk aantrekkelijker.
Nieuw in de stal bij Dacia is de Duster Extreme. Onlangs kropen wij in Oostenrijk achter het stuur van de extra avontuurlijke Duster. Hoe dat ging zie je hier: