Autonieuws

Citroën Xsara – Alles wat je moet weten

november 17, 2022

Geschiedenis Citroën Xsara

Als je alles wilt weten over de Citroën Xsara, dan begint het verhaal in 1997 als de auto voor het eerst aan het grote publiek wordt voorgesteld. De Xsara moest de populaire Citroën BX en ZX doen vergeten. De auto vertoont wel wat gelijkenissen met de grotere Citroën Xantia, een design van de gevestigde ontwerper Bertone. Desondanks werd de Xsara lauwtjes ontvangen: het ontwerp was te behoudend, volgens sommige critici zelfs kleurloos. Zelfs een reclamecampagne met topmodel Claudia Schiffer kon daar geen verandering in brengen.

Facelift

De Fransen gaven de moed niet op en gaven in 2000 de Xsara een facelift. De auto kreeg een stijver chassis, een gemoderniseerd front met heldere koplampunits en verbeteringen in het interieur. Vanaf 2002 waren Xsara’s voorzien van audiobediening aan het stuur, nieuwe bumpers en een nieuw instrumentenpaneel. In 2004 moest de Xsara plaatsmaken voor zijn opvolger: de Citroën C4.

Motoren Citroën Xsara

De Xsara is alleen verkrijgbaar geweest met viercilinder motoren op benzine of diesel. Rijden op benzine begon bij een 1,4-liter (75 pk), maar leuker was een 1.8 met 110 pk of een 135 pk sterke 2,0-liter. De sportieve VTS-topversie kreeg zelfs 167 pk.

Zoals het een Frans merk betaamt, onderscheidde Citroën zich met robuuste dieselmotoren. De 1,9-liter dieselmotor met slechts 68 pk was er nog eentje van de oude stempel; later werden dat moderne HDI-dieselmotoren (1,4 of 1,9 liter inhoud) met 68, 90 en 110 pk.

Uitrusting Citroën Xsara

Standaard is de Citroën Xsara uitgerust met ABS, airbags voor zowel bestuurder als bijrijder, zij-airbags en elektrische ramen vóór. Tegen meerprijs waren luxere voorzieningen verkrijgbaar zoals airconditioning, cruise control, metallic lak en lichtmetalen wielen.

LEES OOK: Wat maakt een Citroën een echte Citroën?

De Xsara lijkt een doodgemoedelijke middenklasser, die veel componenten deelt met de Citroën ZX en de 306 van PSA-concerngenoot Peugeot. Dat is geen verkeerd begin. De Franse techneuten hebben vervolgens geprobeerd om de zacht geveerde Citroën iets eigens mee te geven: een passief meesturende achteras. Dat maakt de Xsara echter geen uitgesproken dynamisch sturende auto.

Picasso MPV en coupé

Voor grote families bracht Citroën de sterk verwante Xsara Picasso op de markt. Van deze riante MPV zijn tussen 1999 en 2012 ruim 1,7 miljoen exemplaren verkocht.

De Xsara was behalve een vijfdeurs hatchback ook als driedeurs coupé leverbaar. Deze coupé had geen bijzonder uitgesproken sportief karakter, maar wel een sportiever aangekleed interieur. Bestelde je de coupé als VTR, dan kreeg je een 167 pk sterke viercilinder met prima sportieve prestaties.

Over sportieve prestaties gesproken: Citroën domineerde het wereldkampioenschap rally met de Xsara WRC. Met de Franse coureur Sébastien Loeb aan het stuur pakte Citroën het wereldkampioenschap rally in 2004, 2005 en 2006 met de Xsara.

Hybride prototypes

Eind jaren ’90 experimenteerde Citroën al met hybride aandrijflijnen. Zo was er een Xsara DYNalto concept, een echte primeur. Het was de eerste mild hybrid: de startmotor en dynamo werkten als start-/stopsysteem om het verbruik en de uitstoot van de 1,4-liter viercilinder benzinemotor te reduceren. Volgens Citroën zou dit een brandstofbesparing van 20 procent opleveren.

Op de Autoshow van Genève in 2000 toonde Citroën zijn Xsara DYNActive. Een heuse hybride met een 75 pk benzinemotor, ondersteund door een 34 pk sterke elektromotor. Dat gaf de auto een actieradius van 1.000 kilometer. Ook fijn: 35 procent minder benzineverbruik dan de conventionele benzineversie. Met deze DYNActive kon je 20 kilometer puur elektrisch rijden. Maar helaas: de DYNalto en de DYNActive hebben het productiestadium nooit gehaald.

Citroën en Microsoft

Voor de Xsara ontwikkelde Citroën samen met Microsoft AutoPC. Met dit innovatieve systeem kan de bestuurder onderweg via spraakbesturing de radio met cd-wisselaar bedienen, evenals GPS-navigatie en telefonie (inclusief sms-berichten en e-mails). Tegenwoordig een absolute zeldzaamheid: van deze Xsara Windows CE zijn slechts 500 exemplaren geproduceerd.

Citroën Xsara als occasion

De Citroën Xsara blinkt in weinig dingen uit. Toch maakt dat hem geen onaantrekkelijke en zeer betaalbare occasion. Met een Xsara krijg je een relatief betaalbare en praktische hatchback of bruikbare stationwagen. De motoren zijn betrouwbaar; reserve-onderdelen zijn beschikbaar en betaalbaar. Helaas is het model wel flink gedateerd aan het raken.

Ben je op zoek naar een Citroën Xsara als occasion? Let dan op de volgende aandachtspunten: