Autonieuws

Citroën Grand C4 Picasso – alles wat je moet weten

november 2, 2022

De Citroën C4 Grand Picasso kent vele voorgangers. In 1999 zagen we de naam Picasso voor het eerst op een grote gezinswagen: de Citroën Xsara Picasso. Deze opmerkelijk vormgegeven MPV was technisch sterk verwant met Citroëns succesvolle middenklasser van dat moment, de Xsara. De populaire Citroën Xsara Picasso kreeg dan ook een passend vervolg; in 2006 volgde de C4 Picasso en in 2009 een C3 Picasso. Je zou haast vergeten dat Citroën tot 2014 ook de C8 ‘familiebus’ in het assortiment had.

Bouwjaren Citroën C4 Grand Picasso

Citroën heeft twee generaties van C4 Picasso op de markt gebracht. In 2006 zag de C4 Picasso (incl. de Grand Picasso met zeven zitplaatsen) het levenslicht. Van deze generatie zijn in totaal 891.000 exemplaren gebouwd.

In dit artikel focussen we ons vooral op de tweede generatie. Die werd gelanceerd in 2013 en kreeg van Citroën een strak en futuristisch uiterlijk. Een opfrisbeurt in 2016 blies de auto nieuw leven in met andere kleuren en wielen, een verbeterd multimediasysteem met Apple CarPlay en een automatisch openende achterklep. Van de tweede generatie C4 Picasso heeft Citroën in totaal 732.000 auto’s geproduceerd.

Citroën C4 Picasso: vijfzitter of zevenzitter?

Zie je het verschil tussen de reguliere vijfzitter en de zevenzits Grand Picasso? Dat lukt pas goed wanneer je de twee modellen naast elkaar parkeert. Als Grand Picasso onderscheidt de auto zich met een hogere en langer doorlopende daklijn. De vijfzitter kan nog doorgaan voor een riante hatchback; de zevenzitter ontmasker je makkelijker als Franse futuristische ‘familiebus’.

Vanaf 2018 wordt de Grand Picasso aangeduid als Citroën C4 SpaceTourer.

Concurrenten

Tijdens zijn leven waren er nog volop concurrenten voor de Citroën C4 Grand Picasso. Voor een ruime en comfortabele gezinsauto kon Opel een Zafira aanbieden, had Volkswagen een Sharan in de showroom of schoot SEAT te hulp met de Alhambra. Liever een Franse gezinsauto? Dan was een Renault Scénic of Peugeot 5008 een goed alternatief. Voor de sportievere bestuurders was een Ford S-Max waarschijnlijk de betere keuze.

Motoren Citroën C4 Grand Picasso

Citroën voorzag de Grand Picasso van meerdere benzine- en dieselmotoren. De basismotor is een 1.2 driecilinder met 130 pk. Een 165 pk sterke 1.6 benzine was ook verkrijgbaar, standaard gekoppeld aan een automatische versnellingsbak met zes versnellingen. Later was ook een automaat met acht verzetten.

Voor kilometervreters bouwen de Fransen goede en betrouwbare dieselmotoren. De 1,6-liter turbodiesel met 120 pk (later 130 pk) en 2,0-liter met 150 pk kregen beide de aanduiding ‘BlueHDi’. In de laatste bouwjaren verdween de lichtste diesel en steeg het vermogen van de 2.0 liter naar 163 pk.

Afmetingen en ruimte

De Citroën C4 Grand Picasso biedt een zee van ruimte voor mensen met een relatief bescheiden budget. Voorin geeft de auto een zeer ruimtelijk gevoel, vooral dankzij de panoramische voorruit. De twee stoelen op de derde zitrij klappen gemakkelijk weg in de laadvloer.

Het model is 4.438 mm lang, 1.826 mm breed en 1.625 mm hoog. Ter vergelijking: dat is iets minder ruim bemeten dan een Volkswagen Sharan. Qua bagageruimte is de C4 Grand Picasso (645-1843 liter) goed vergelijkbaar met die van een Opel Zafira (710-1860 liter).

Veiligheid en veelzijdigheid

Op het gebied van veiligheid gooit de Citroën hoge ogen. Met standaard zes airbags en een goede veiligheidsuitrusting scoorde de auto vijf sterren in de Euro NCAP botsproeven.

Deze Citroëns zijn beroemd om hun veelzijdige interieur. Dat biedt veel flexibiliteit, handige opbergvakjes en zeker met de ingeklapte derde zitrij een gigantische kofferbak. Daarnaast kan een C4 Grand Picasso een caravan van maximaal 1350 kilo trekken.

Opvolger

MPV’s lijken tegenwoordig grotendeels weggevaagd te zijn door de komst van allerlei SUV’s en crossovers. Geen van de modellen uit het gamma van Citroën lijkt echter een regelrechte opvolger voor de C4 Grand Picasso. De huidige Citroën Ë-Spacetourer biedt wel veel ruimte, maar is – oneerbiedig gezegd – een bestelbus die omgetoverd is tot elektrisch aangedreven gezinswagen.

Aandachtspunten Citroën C4 Grand Picasso

Ben je in de markt voor een Citroën C4 Grand Picasso? Deze generatie Citroëns staat bekend als relatief betrouwbaar. Let wel even op de volgende aandachtspunten:

Voordelen Citroën C4 Grand Picasso

Comfort speelt een belangrijke rol bij de Grand C4 Picasso. Windgeruis en rolgeluiden zijn nauwelijks hoorbaar, ook bij hoge snelheden. Door de langere wielbasis en de kortere overhang dan zijn voorganger staat de auto steviger op het wegdek. Het karakteristieke Franse veercomfort biedt een heerlijk relaxt rijcomfort. Ook prettig: in de Exclusive-uitvoering hebben de voorstoelen een massagefunctie en in het middelste opbergvak zit een stopcontact!

LEES OOK: Uniek inruilexemplaar: besteleend ingeruild voor Citroën C4 Picasso