Autonieuws

Camper op waterstof: oplossing voor lange trips?

april 19, 2023

Oké, de camper is verre van rijklaar. Het gaat om een prille studie, waarbij First Hydrogen is uitgegaan van zijn concept van een bestelauto op waterstof. De gedachte achter de camper op waterstof is interessant voor vakantiegangers die graag verre reizen maken met minimale impact op het milieu. Je kunt dat ook doen met een elektrisch aangedreven camper maar dan is het geringere rijbereik een beperking.

Samenwerking met camperbouwer

De illustratie is een schetstekening van de beoogde camper. First Hydrogen heeft die gemaakt met partner EDAG Group. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen en opbouwen van campers op basis lichte bedrijfswagens.

Rijbereik van circa 500 km

De range van de bestelauto op waterstof van First Hydrogen is circa 500 km. Dat is natuurlijk al interessant als je elke dag op pad wil met je camper naar een andere bestemming. Als er straks onderweg voldoende waterstoftankstations zijn, dan gooi je de tank in circa 5 minuten weer vol. Het bespaart je ook gedoe van opladen op een camping.

Energiebron op de kampeerplaats

De waterstof kan ook worden gebruikt als bron van energie op de kampeerplaats. Je bent immers niet afhankelijk van een elektriciteitsaansluiting. De brandstofcel in de auto maakt stroom van de waterstof voor de elektrische aandrijving, maar kan ook bij stilstand gewoon doorgaan met het produceren van elektriciteit. Dan fungeert de brandstofcel dus als aggregaat.

Koken en warm water

De stroom is te gebruiken voor het koken en voor warm water uit een elektrische boiler. Zo zijn er nog meer legio mogelijkheden te bedenken om de waterstof en de brandstofcel te benutten bij het kamperen.

Op de website is te lezen wat First Hydrogen doet en aan plannen heeft.