Achtergrond Autonieuws

Brug in Pittsburgh stort in, vlak voor bezoek Biden – Waarom is het zo slecht gesteld met de Amerikaanse infrastructuur?

januari 31, 2022

Derdewereldland

Nederlanders die voor het eerst naar de Verenigde Staten reizen, moeten vaak even slikken als ze het vliegveld verlaten. Zodra ze in een taxi of huurauto stappen en de weg op gaan, vragen ze zich waarschijnlijk af of ze wel in het juiste land zijn. Is dit nou the greatest place on earth? Het land ligt mijlenver achter op andere westerse landen op het gebied van infrastructuur. Je kunt op veel plekken zelfs gerust spreken van de infrastructuur van een derdewereldland.

Tekst gaat verder onder de foto

Geen wegenbelasting

Hoe kan het toch, dat de wegen van het rijkste land ter wereld erbij liggen zoals in Oost-Europa, vóórdat het IJzeren Gordijn aan gruzelementen viel? Het antwoord is simpel: taxes, taxes, taxes! Amerikanen betalen geen wegenbelasting of aankoopbelasting (bpm) op auto’s. Wegonderhoud wordt voornamelijk bekostigd met brandstofaccijns. Maar zoals iedereen weet: benzine is in Amerika dirt cheap.

Accijns

De brandstofprijs in Nederland bestaat voor meer dan 60% uit accijns en btw. Zo wordt in ons land dit jaar op een liter benzine liefst 83,2 cent geheven. In Amerika? Slechts 4,5 cent per liter. Er komt zo dus niet veel geld binnen. In 2016 haalde de Amerikaanse overheid omgerekend 23,5 miljard euro op via accijns op benzine. In Amerika stonden dat jaar zo’n 270 miljoen auto’s op kenteken. Dankzij slechts 8 miljoen automobilisten harkte de Nederlandse overheid in hetzelfde jaar zo’n 8 miljard euro extra inkomsten binnen vanuit brandstofaccijns. De kans dat de accijns op benzine binnenkort in Amerika omhoog gaan is overigens klein. Dat gebeurde op 1 oktober 1993 voor het laatst.

Build Back Better

Toch moet er geld komen om de zwakke infrastructuur te hervormen. De Amerikaanse regering maakt daarom geld vrij. Dan hebben we het niet over een paar dollars. President Biden wil een biljoen dollar investeren, oftewel duizend miljard dollar. Niet alleen wegen, bruggen en tunnels (110 miljard dollar) moeten aangepakt worden, er gaat ook geld naar havens en vliegvelden (42 miljard), het elektriciteitsnet (73 miljard), laadpalen voor elektrische auto’s (7,5 miljard) en breedbandinternet (65 miljard).

Tekst gaat verder onder de foto

Pittsburgh

In Amerika zijn zo’n 230.000 bruggen snel aan reparatie toe. Daarvan staan er zo’n 3.000 in Pennsylvania. De staat heeft begin 2022 omgerekend 239 miljoen euro gekregen om de verouderde infrastructuur snel te vernieuwen. Biden ging aflopen vrijdag op bezoek in Pittsburgh, Pennsylvania, om zijn infrastructuurplan te bespreken.

Forbes Avenue Bridge

Een paar uur voor hij arriveerde stortte in het oosten van de stad de Forbes Avenue Bridge in. Verschillende voertuigen vielen 20 meter naar beneden en tien mensen raakten gewond. Biden bezocht de plek meteen en geageerde geschokt: “Het idee dat we al zoveel jaren zo ver achter lopen op infrastructuur, het is gewoon verbijsterend.”

Tekst gaat verder onder de foto’s










Twitter

Volgens de burgemeester van Pittsburgh was de brug in september nog gecontroleerd. Dat de brug eigenlijk al jaren op instorten stond, werd enkele dagen na het incident duidelijk door een tweet uit 2018. In de tweet vraagt ene Dr. G Kochanski aan de gemeente Pittburgh of ze de betreffende burg in de gaten kunnen houden, omdat één van de stalen balken compleet doorgeroest was. Op de foto in de tweet is duidelijk te zien dat de balk niet meer aan de steunpilaar vastzit.