Autonieuws

Brandstof weer duurder: 5 redenen waarom elektrisch rijden interessant is

juli 5, 2023

Brandstof veel duurder dan stroom

Per 1 juli 2023 is er een definitief einde gekomen aan de tijdelijke accijnsverlaging op brandstof. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, stegen de energieprijzen zodanig hard, dat de overheid per 1 april 2022 de accijns op benzine en diesel verlaagde om autorijden ‘betaalbaar te houden’. Een mooi gebaar van onze overheid, maar echt betaalbaar is het desondanks nooit geweest. Met benzineprijzen die schommelden tussen de 1,80 euro en 2 euro per liter was het ondanks de accijnsverlaging nog steeds uitzonderlijk duur om in je tank vol te gooien vergeleken met de meeste andere Europese landen.

Nu de tijdelijke accijnsverlaging is teruggedraaid, betaal je voor een liter benzine minimaal 13,8 cent meer. Een liter diesel kost ten minste 9,9 cent extra per liter. Bovendien wordt op accijns ook nog 21% BTW geheven, waardoor de uiteindelijke prijs nog een paar cent hoger uitvalt. In de eerste week van juli lag de landelijke gemiddelde adviesprijs van een liter benzine weer boven de 2 euro en rond de 1,76 euro voor een liter diesel.

Als we dat vergelijken met het landelijke, gemiddelde laadtarief van 0,39 euro per kWh om een elektrische auto op te laden, dat vergelijkingssite Independer afgelopen juni berekende, dan ben je met een elektrische auto stukken voordeliger uit. Voorbeeld: Bij een doorsnee benzineauto met een verbruik van 6,5 liter per 100 km en een benzineprijs van 1,90 euro per liter, kom je uit op 0,124 euro per kilometer. Bij een doorsnee elektrische auto met een praktijkverbruik van 20 kWh/100 km en een laadtarief van 0,39 euro per kWh, kom je uit op 0,08 euro per kilometer. Ruim 1,5 keer goedkoper dus.

Lagere bijtelling en vrijgesteld van BPM en MRB

Behalve de lagere energiekosten per kilometer, zijn er ook andere financiële voordelen als je kiest voor een elektrische auto. In het geval van een elektrische auto leasen zakelijk betaalt de berijder een lagere bijtelling als met de auto meer dan 500 privékilometers per jaar wordt gereden. Bij registratie van een 100% elektrische auto in 2023 (en 2024) betaal je 16% bijtelling over een maximum van 30.000 euro. Voor elke andere auto betaal je 22% bijtelling over de volledige cataloguswaarde.

Voor een 100% elektrische auto betaal je ook geen BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen). Dat scheelt al gauw duizenden euro’s op de catalogusprijs. De lagere nieuwwaarde zonder BPM vertaalt zich ook in een lagere verzekeringspremie.

Daarnaast betaal je voorlopig geen wegenbelasting (MRB) voor een elektrische auto. Dat is niet alleen gunstig voor particulieren, maar daarmee valt ook het maandelijkse leasebedrag extra gunstig uit, aangezien daarin geen wegenbelasting is verrekend.

Subsidie voor particulieren

Particulieren kunnen subsidie aanvragen voor een nieuwe elektrische auto. Mits de auto voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je 2.950 euro subsidie krijgen bij aanschaf van een nieuwe elektrische auto. De subsidie geldt ook bij private lease. In dat geval wordt de subsidie omgezet in een bijdrage van 61,45 euro per maand voor een periode van 48 maanden.

De subsidie moet worden aangevraagd bij de RVO. In de eerste week van juli 2023 was er nog ruim 41 miljoen euro budget beschikbaar voor de rest van het jaar, wat overeenkomt met ruim 13.800 subsidieaanvragen.

Geen laadstress

De verkoop van elektrische auto’s groeit stevig door, maar dat geldt ook voor het aantal laadpunten dat in Europa wordt bijgebouwd. Met meer dan 131.000 reguliere laadpunten (wisselstroom, AC) en ruim 5.300 snelladers (gelijkstroom, DC) heeft Nederland veruit de grootste dichtheid qua laadpunten in heel Europa.

Maar ook buiten Nederland worden enorme stappen gemaakt. Zo is het aantal laadpunten in de Europese Unie in 2022 met 44% toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Met name Frankrijk, Duitsland, Spanje en België timmeren flink aan de weg, waardoor het alsmaar eenvoudiger en plezieriger wordt om met de elektrische auto vanuit Nederland naar het buitenland te rijden voor vakantie of zakelijke trips.

Emissievrij, stil en efficiënt

Tot slot biedt een elektrische auto natuurlijk allerlei voordelen ten aanzien van het milieu. Een elektrische auto verbruikt geen druppel brandstof en dus komen er ook geen uitlaatgassen vrij tijdens het rijden. Daarmee dragen ze bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Maar dat is niet het enige. Rijden in een elektrische auto is ook comfortabeler en meer ontspannen dan in een brandstofauto. Een elektromotor maakt nauwelijks geluid, is geheel trillingvrij en accelereert heel soepel zonder schakelmomenten. Tevens accelereert een elektrische auto extra krachtig vanuit stilstand omdat een elektromotor onmiddellijk reageert en meteen veel trekkracht levert. Daarmee biedt een elektrische auto ook veel rijplezier.

Een elektromotor is ook aanzienlijk efficiënter dan een verbrandingsmotor. Het rendement schommelt rond de 95%. Dat betekent dat bijna alle energie die erin gaat, wordt omgezet in beweging om de wielen te laten draaien. Bij een verbrandingsmotor gaat ongeveer een derde van de energie alleen al verloren aan warmte.

En last but not least: de elektromotor die de wielen aandrijft, fungeert onmiddellijk als generator om de batterij bij te laden zodra het stroompedaal wordt losgelaten. Dus iedere keer tijdens het uitrollen en remmen wordt de batterij opgeladen met gratis stroom. Ideaal toch!?