Autonieuws

Autoverzekering afsluiten? Hier moet je op letten

november 18, 2023

Wie in Nederland een eigen auto wil rijden, heeft een autoverzekering nodig. Op die manier ben je gedekt tegen schade die je veroorzaakt aan derden. Of je ook gedekt bent in het geval jouw eigen auto schade heeft opgelopen en/of er bij de inzittenden sprake is van letselschade, dat hangt af van de verzekering die hebt afgesloten. Er zijn namelijk verschillende pakketten mogelijk. In de basis dien je sowieso WA verzekerd te zijn, dat staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Gaat je voorkeur uit naar een bredere dekking, dan is er keuze uit WA+ en de All-risk autoverzekering.

Dit is het grote voordeel van de All-risk autoverzekering

Met een All-risk autoverzekering geniet je van het meest uitgebreide pakket. Of dit ook in jouw geval de beste keus is, dat hangt er vooral van af wat je precies wilt. Daarnaast speelt de leeftijd van je auto een grote rol. Voor alle pakketten geldt dat vergoeding van schade aan anderen en andermans bezittingen onderdeel vormt van het gekozen pakket. Met zowel WA+ als All Risk zijn diefstal, brand en ruitschade eveneens inbegrepen. Datzelfde geldt wanneer je een wild dier voor de bumper krijgt, waardoor je wagen ernstig beschadigd kan raken. Waarin de All-risk verzekering uniek is, is dat de verzekeraar zelfs de kosten voor eenzijdige schade betaalt. Denk aan het raken van een paaltje bij het achteruit rijden.

Het belang van de leeftijd van je auto

De All-risk autoverzekering is het duurste pakket, maar biedt dus wel de breedste dekking. Is jouw auto nog nieuw tot redelijk nieuw (jonger dan 6 jaar), dan is dit de beste keus. Dat betekent echter niet dat de All Risk afgeraden wordt voor oudere auto’s. Heb je een bolide van 10 jaar of ouder, ook dan kun je gewoon een All-risk autoverzekering afsluiten. Het is dan enkel de vraag of de eventuele schadekosten opwegen tegen de dagwaarde van de auto. Is de auto die je bezit 6 tot 9 jaar oud, dan beveelt Univé de WA+ aan. Voor alle wagens vanaf 9 jaar is de basis WA-verzekering de beste én goedkoopste optie. Let er wel of dat als jouw auto 5 jaar of jonger is en/of een waarde heeft van meer dan €85.000 het verplicht is om een CCV/CSM-alarmsysteem in de auto te hebben gemonteerd. Dit is een absolute voorwaarde als je geld terug wilt ontvangen bij bijvoorbeeld diefstal.

Bereken eenvoudig je maandelijkse kosten

Naast de drie soorten pakketten zijn ook aanvullende verzekeringen af te sluiten. Denk aan een inzittendenverzekering. In tegenstelling tot wat veel mensen namelijk denken, zijn inzittenden niet automatisch meeverzekerd, ongeacht voor welk pakket je hebt gekozen. Wil je zowel jezelf als jouw passagiers zo veilig mogelijk kunnen vervoeren, dan is het raadzaam om ook voor een Inzittendenverzekering te kiezen. Univé biedt daarnaast keuze uit vele andere pakketten, zoals Rechtshulp Verkeer, Univé Pechhulp en Nieuwwaarderegeling. Wil je snel te weten komen wat de All-risk autoverzekering jou aan maandelijkse premie kost én de eventuele aanvullende pakketten, maak dan gebruik van de handige tool op de website. Hiermee krijg je in slechts een paar minuten al antwoord op je vraag en is de gewenste autoverzekering direct af te sluiten.