Autotests

AUTOTEST – VOLKSWAGEN TIGUAN ALLSPACE 1.5 TSI 

maart 15, 2022

Wat zijn de sterke punten van deze 7-zitter?

De Volkswagen Tiguan Allspace heeft zoals vele andere Volkswagens het nieuwe familiegezicht gekregen, met op elkaar aansluitende grille en koplampen. Is er nog meer veranderd?

Een aandachttrekker is de vernieuwde Tiguan niet direct, maar het is wel een uitblinker met praktische mogelijkheden en ruimte. Dit is kortom de Volkswagen die je moet hebben als je vaak met het gezin op stap gaat. Deze extra lange Allspace-variant met zeven zitplaatsen is dan helemaal de beste kameraad. Wat zijn zijn sterke punten?

1. Tiguan met strak design

Alle Volkswagens moeten er aan geloven: de schoonheidsstudio. Van de Polo tot aan nu de Tiguan. Veel andere modellen zijn al geknipt en geschoren naar een strakkere, modernere look. Dat zie je vooral aan de grille met dikkere chromen lijsten, een groot VW-logo en led-koplampunits die stilistisch aansluiten op de grille. Grote vlakken en scherpe lijnen bepalen het uiterlijk van de carrosserie. Dit is strak design.

2. Interieur met nieuwe VW-interface

Het dashboard van de Volkswagen Tiguan is met vorm en lay-out eveneens gelijk aan dat van andere vernieuwde Volkswagens. Je kijkt naar een volledig digitaal instrumentarium waarvan je de indeling en de informatie naar je hand zet met een druk op een stuurschakelaar. Centraal fungeert een display als intermedium voor de bediening van tal van functies en mogelijkheden. Met daaronder touch-schakelaars voor de bediening van de climate control en stoelverwarming. Dat zie je bij alle nieuwe Volkswagens. In het begin is het wennen, maar door de uniformiteit weet je uiteindelijk snel de weg te vinden in deze digitale bediening.

3. Flexibele indeling

Wow, de Tiguan Allspace is echt ruim. Achter de reguliere achterbank zit nog een zitrij met twee omklapbare stoelen. Let wel: dit zijn vooral zitplekken voor kinderen. Voor grote volwassenen is het toch te krap. Met de stoeltjes neergeklapt ontstaat er flink wat ruimte voor bagage. Handig: de houder met het uitrolbare bagage-afdekzeil is weg te bergen onder de in hoogte verstelbare vloer. Ook handig: met een hendeltje achterin kun je op afstand de de rugleuningen van de tweede zitrij om laten klappen.

Zitten in de Volkswagen Tiguan

We gaan nog even door met het interieur. De tweede zitrij is niet alleen in twee delen neerklapbaar, maar de zitdelen zijn ook afzonderlijk naar voren en achteren te verschuiven. Zo ver dat de zitting tegen de rugleuning van de voorstoel komt. Beetje gek wel, maar toch praktisch want op deze manier kun je veel makkelijker de achterste zitrij bereiken. De rugleuningen van de tweede zitrij zijn overigens ook verstelbaar. Rugleuningen en zittingen zijn op alle zitplaatsen opvallend lang en dat is comfortabel prettig.

5. Aandrijving en prestaties

Volkswagen levert de Tiguan Allspace maar met een motorvariant: 1.5 TSI van 110 kW (150 pk) met handgeschakelde zesbak of 7-trapsautomaat. De laatste tegen een meerprijs van 2.500 euro. Over de prestaties kunnen we kort zijn: voldoende. Het verbruik heb je zelf in de hand. Doe je kalm aan, dan is 1 op 15 wel haalbaar. Bij korte ritten en vaak optrekken moet je rekenen op 1 op 12. Bedenk hierbij wel dat de Tiguan Allspace een grote auto is en ook hoog. Tegen dat licht bezien is het verbruik redelijk tot gunstig. De motor is stil bij constante snelheid. Bij optrekken hoor je een inlaatroffel. De automaat schakelt snel en soepel. Logisch want het is de DSG-bak van Volkswagen met dubbele koppeling.

Conclusie en prijzen

De Volkswagen Tiguan Allspace die je hier ziet is allerminst standaard. Het is een van de meest rijk uitgevoerde versies: R-Line Business+. Dan is de uitrusting uitgebreid met onder meer het complete multimediapakket met navigatie, de led-matrix koplampen in plaats van ‘gewoon’ led, ergonomische stoelen en Keyless Access. De sleutel kan op zak blijven bij het ontgrendelen en starten van de auto. Maar eigenlijk is de Tiguan Allspace standaard al erg goed uitgerust. Standaard zijn onder meer automatische climate control, het digitale instrumentarium, elektrisch te openen achterklep en parkeersensoren voor en achter, plus nog een arsenaal een bestuurdersassistentie- en veiligheidssystemen.

De Volkswagen Tiguan is er als Life met handbak vanaf 42.290. Met de automaat erbij kom je op 44.790 euro. Dus je verwacht voor de R-Line Business+ toch dik vijftig mille? Niet, want deze uitvoering staat in de prijslijst voor 48.590 euro. Dus wel beschouwd heb je de dikste uitvoering van de Tiguan voor een meerprijs van 6.300 euro en dat is naar hedendaagse begrippen een bescheiden meerprijs. Je hebt dan in alle opzichten veel Volkswagen: in ruimte, mogelijkheden en uitrusting. Over smaak valt niet te twisten, maar wij vinden het eigenlijk ook wel een stoere auto door zijn omvang en kloeke grille, plus de grote 19-inch wielen.