Autonieuws Geen onderdeel van een categorie

Autoramen blinderen? Dit moet je weten

april 11, 2022

Privacy

Het blinderen van autoramen wordt vaak gedaan zodat de inzittenden meer privacy hebben. Ook laat de folie minder zonlicht binnen, waardoor de temperatuur in de auto een stuk aangenamer wordt. Je ziet daarom vooral in warme landen auto’s met geblindeerde ramen rijden. In ons land hebben geblindeerde ramen vooral een esthetische functie.

Wetgeving

Autoruiten moeten natuurlijk wel genoeg licht doorlaten, zodat je het verkeer in de gaten kunt blijven houden. Anders kan er gevaar ontstaan. Om het voor iedereen veilig te houden, is er wetgeving gemaakt. Je moet aan een aantal regels voldoen, mocht je je autoramen willen blinderen. In De Regeling voertuigen staan de permanente technische eisen waaraan voertuigen in Nederland dienen te voldoen. In de regeling staat vermeld dat de voorruit minstens 75% licht moeten doorlaten. Voor de ramen in de voorste deuren moet de lichtdoorlatendheid minimaal 70% zijn. Ramen die achter de bestuurder zitten, mogen iets meer geblindeerd worden.

Controles op geblindeerde ramen

Je autoramen blinderen is dus mogelijk, als je je houdt aan de regels die gelden. De politie voert zeer regelmatig controles uit bij auto’s met geblindeerde ramen. Met een tintapparaat stelt de politie dan vast, of de ruit genoeg licht doorlaat. Als dit niet het geval is riskeer je een boete van 230 euro en zul je de folie er ter plekke af moeten halen. Het is dus aan te raden om het blinderen door een professional te laten doen, zodat je zeker weet dat je autoramen voldoende lichtdoorlatend zijn.

Lees ook: