Achtergrond Autonieuws Interview

Autoportret: de supercars van Helmig Heerink

juni 1, 2023

Italiaanse supercars

Het wagenpark van Helmig bestaat uit drie gave supercars, waarvan twee bijzondere Italianen. We hebben hier te maken met een Lamborghini Huracán Performante in de kleur ‘Verde Mantis’ en met een Ferrari 458 Speciale in de kleur ‘Bianco Italia’. De 458 Speciale is in 2014 in Nederland geleverd, waar de Performante in 2021 geïmporteerd is naar Nederland.

Performante of 458 Speciale?

De Lamborghini Huracán Performante en de Ferrari 458 Speciale zijn twee indrukwekkende supercars. De Huracán Performante wordt aangedreven door een 5,2-liter V10-motor, terwijl de 458 Speciale wordt aangedreven door een 4,5-liter V8-motor (vandaar de naam 458). Beide motoren zijn hoogtoerig en leveren meer dan genoeg vermogen. De V10 in de Huracán Performante is goed voor 640 pk en de V8 in de 458 Speciale produceert 605 pk. Beide auto’s hebben en automaat met zeven verzetten.

Prestaties

Wat prestaties betreft zijn beide auto’s razendsnel. De Huracán Performante sprint bijvoorbeeld van 0 naar 100 km/u in slechts 2,9 seconden, terwijl de 458 Speciale dit doet in 3,0 seconden. Ze hebben ook vergelijkbare topsnelheden, waarbij de Performante een snelheid van meer dan 330 km/u kan bereiken en de 458 Speciale een topsnelheid van ongeveer 325 km/u heeft. Hard genoeg om je roze pasje een paar keer in te kunnen leveren, dus.

Verschil in karakter

Een belangrijk verschil tussen de twee auto’s is hun aandrijfsysteem. De Performante heeft een vierwielaandrijvingssysteem, terwijl de 458 Speciale is uitgerust met achterwielaandrijving. Dit heeft invloed op de manier waarop de auto’s zich gedragen op de weg, met de Huracán Performante die meer grip en tractie biedt, terwijl de 458 Speciale een speelser en uitdagender rijgedrag heeft. De Ferrari 458 Speciale kan zelfs een zeer verraderlijke auto zijn, zeker in vergelijking met de vierwielaangedreven Performante. De vraag is dus; zou je voor uitdagend rijgedrag gaan, of ga je toch voor de ‘veilige’ Lamborghini? Laten we het voorleggen aan Helmig!

Een hele tijd geleden hebben wij een fotoreportage (zie foto’s) gemaakt van jouw gewrapte Audi R8.. Wat is het verhaal achter deze auto?

“Met mijn bedrijf bemiddelen wij freelance IT-ers, de beste in hun soort. Deze koppelen we aan bedrijven. Gaat van data-analist tot security-deskundigen. Met ons bedrijf doen we regelmatig autogerelateerde dingen, zoals racedagen op het circuit. Ook doen we weleens wedstrijden op racesimulatoren. De R8 was van mijn broer, maar die wilde er vanaf. De keuze was toen verkopen, of houden en inzetten als zeer bijzondere marketingtool. Je houdt er op twee manieren reclame aan over; mensen zien natuurlijk de auto en je kunt online pronken met het feit dat je een Audi R8 als bedrijfsauto hebt. Dat is natuurlijk wel iets heel bijzonders. In de praktijk wordt de auto gebruikt door onze medewerkers om mee naar klanten te gaan. Zo’n supercar laat echt het work-hard-play-hard principe zien waar we bij ons bedrijf voor staan. Misschien een beetje too much, maar dat past goed binnen onze cultuur.”













Stel je voor: je mag er nog maar eentje houden. Welke Italiaan kies je? Of kies je misschien wel de Audi R8?  

“De Audi R8 is een mooie auto, maar komt uit de prehistorie vergeleken met de andere auto’s. Kiezen tussen de Italianen is wel een hele lastige…  In de Lamborghini rijd ik veel meer. Die heeft meer comfort en een fantastische rijbeleving. Maar ik hou dan toch de Ferrari. Het is natuurlijk de laatste ongeblazen V8 en daarmee een goede investering. Rijdt heerlijk, echt rauw. Vooral vanwege de zeldzaamheid en investering ga ik voor de Speciale. De Lamborghini is overduidelijk wel de betere auto, want daar zit alles in. De Performante kun je ook als normale auto rijden. Voor dagelijks gebruik is de 458 Speciale dan wel een slechte auto.”

Welke auto’s heb je hiervoor allemaal gehad, en heb je misschien spijt van het verkopen ervan?

“De eerste exclusieve auto die ik kocht was een Maserati Ghibli SQ4. Ik kreeg de smaak te pakken en heb niet lang daarna een Aston Martin V8 Vantage gekocht voor erbij. Daarna een 458 gekocht in plaats van de Vantage V8. Toen de 458 ingeruild op de Performante. Ook als tweede supercar een SLS gekocht, maar dat reed niet leuk. Prachtige auto om te zien, dat wel. Toen heb ik de SLS na twee maanden ingeruild op een 812 Superfast. Zo’n gran turismo met motor voorin is prachtig om te zien, maar de praktijk leert dat ik een performante dan liever heb. De 812 neigt dan teveel nog naar een ‘normale’ auto, mede dankzij de motor die voorin geplaatst is. Spijt heb ik van de verkoop van de SLS. Dit was een hele goede auto. Lage kilometerstand, de klassieke combi met grijs en rood, het was een goede investering geweest. Van de 458 heb ik ook spijt van de verkoop, want ik heb die op een slecht moment verkocht. Ook zou je je eerste Ferrari eigenlijk nooit weg moeten doen.”

Welke auto zou je ooit nog eens willen hebben?

“Ik moet ooit een Pagani hebben, dat is voor mij het toppunt van auto-ambacht. Los van het feit dat ze zo snel zijn, is dat écht een stukje kunst op wielen. Unieker dan Pagani wordt het niet. Al werd ‘ie aan de lopende band gebouwd, dan had ik hem nog gaaf gevonden. Het hele merkverhaal spreekt me ook wel aan. Horacio Pagani is ook echt een bijzondere vent, echt een mooi baasje. Ook staat een Lamborghini met V12 staat hoog op ’t lijstje, de Aventador SVJ bijvoorbeeld. Of eventueel de nieuwe Lamborghini Revuelto.”

Wat is de beste herinnering die je hebt met je auto(’s)?

“Dat was met de Performante, bij een toer met andere autoliefhebbers in Spanje. Dat was voor het eerst dat ik meereed met Prins. Mijn bijrijder kon alleen lastminute niet, en ik twijfelde of ik zou gaan. Uiteindelijk toch de keuze gemaakt om te gaan, in mijn eentje. Ik heb daar ook mijn auto in ontvangst genomen. Op dag twee reden we in de omgeving van Bilbao door de bergen heen, midden in de wolken. De tranen sprongen in m’n ogen, zo gaaf was het. Het brute geluid van de V10, heel erg bijzonder om mee te maken.”

Waar komt je autopassie vandaan?

“Ik ben de enige autofanaat in mijn familie. M’n eerste auto was een Volkswagen Golf 2. Ik woonde in het Oosten, dichtbij Duitsland. Ik besloot auto’s te gaan importeren bij onze oosterburen en ik begon langzaam in te zien dat elke auto z’n eigen charme heeft. Ik begon in te zien dat Italiaanse auto’s meer emoties opwekken bij mij en dat ik bij een Amerikaanse auto zoiets had van ‘één keer, nooit weer’. Door veel verschillende auto’s te rijden begon ik details op te merken waar ik eerder nooit oog voor had. Daar is denk ik mijn liefde voor auto’s ontstaan.”


Helmig Heerink