Autonieuws

Auto personaliseren: online verkoopmodel gooit wellicht roet in het eten

oktober 5, 2022

Personaliseren

Het woord ‘personaliseren’ is natuurlijk een breed begrip. Want je zou het kiezen van wat kleuren en materialen voor in het interieur van je auto ook al kunnen scharen onder de term ‘personaliseren’. Je stemt het interieur immers af op je eigen smaak en voorkeuren. Maar personaliseren kan ook een stapje verder gaan. Je wilt bijvoorbeeld je eigen naam mooi verwerkt op de hoofdsteunen of instaplijsten, of een bijpassende rugzak kind met eigen naam erop, als jij de vraagt stelt aan de fabrikant, dan zijn er vast mogelijkheden.

Toegankelijker dan ooit

Gelukkig is dat personaliseren tot in het extreme al lang niet meer alleen toegankelijk voor de superrijken op Aarde. Fabrikanten doen de afgelopen jaren steeds meer moeite om te zorgen dat een klant kan slagen om een auto naar eigen smaak aan te kleden. Een mooi voorbeeld is automerk MINI. Daar kan projectieverlichting op de grond bijvoorbeeld op verzoek worden gepersonaliseerd met eigen teksten. Elke keer als jij het portier opent, staat er bijvoorbeeld ‘Welcome Piet’, of een andere tekst naar wens. Dit is allemaal best betaalbaar, onder meer door de komst van 3D-printers waarbij in relatief korte tijd een uniek ontwerp kan worden geproduceerd. Dankzij steeds slimmere software wordt alles ook eenvoudiger dan ooit.

Ook achteraf personalisatie

Je betaalt bij de meer mainstream automerken ieder geval niet de duizenden euro’s die je bij merken als Rolls-Royce, Bentley, Ferrari, Lamborghini, Aston Martin of McLaren kwijt bent voor een persoonlijke boodschap in de auto. Personalisatie kan vaak ook altijd nog achteraf. Dus stel dat je net een gebruikte auto hebt gekocht die je graag een persoonlijk tintje geeft, dan zijn er vrijwel altijd mogelijkheden bij autofabrikanten. Natuurlijk zijn er ook onderdelen verkrijgbaar via externe partijen, maar vaak heeft een fabrikant voor een model ook een geheel eigen personalisatieprogramma op poten gezet.

Versimpelde line-up

In de toekomst zal personaliseren sterk afhangen van het type auto. Bij de meer ‘lifestyle’ georiënteerde modellen zal personalisatie belangrijk blijven, maar dankzij de trend van online autoverkoop kiezen autofabrikanten steeds vaker voor een versimpelde line-up. Je hebt dan bijvoorbeeld keuze uit drie varianten, that’s it. Autofabrikanten als Polestar en Lynk&Co zetten daar al vol op in. Ook Tesla en MG doen mee. Daar is personalisatie beperkt tot het kiezen van een exterieurkleur, het type velg en de interieurkleur (zwart of wit). Dat is niet erg, want het helpt enorm in het productieproces. De fabrikant kan zodoende sneller produceren en dat is gunstig voor de levertijden.

Oplossing om creativiteit te behouden

Omdat steeds meer autofabrikanten kiezen voor online verkoop en daardoor de line-up versimpelen, gaat dat ten koste van de creatieve vrijheid om een auto naar eigen smaak aan te kleden. Of in ieder geval: om een auto in het bestelproces direct te kunnen personaliseren. Personalisatie is door deze ontwikkeling niet direct in gevaar. Want via merchandise of onderdelen is er hoop voor het personaliseren van een auto. Denk aan het customizemodel van MINI, met gepersonaliseerde lichtprojectie en verlichte instaplijsten met een eigen ontwerp. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Alles is te personaliseren

Personalisatie dringt ook door ver buiten de automotive industrie. Vrijwel alles valt tegenwoordig te personaliseren. We noemden als gek voorbeeld al even een rugzak kind, maar ook houten speelgoed, een mok, smartphonehoesje of een T-shirt is tegenwoordig al te voorzien van een persoonlijk tintje. Zo komen er elke dag nieuwe mogelijkheden zijn. Hoe meer mensen, hoe meer wensen. Dus voorlopig blijft personalisatie nog wel even een hot topic, zowel in de automotive maar ook steeds vaker daarbuiten. Dat is maar goed ook, want dankzij personalisatie ontstaat diversiteit. Dat inspireert.

Persoonlijke aandacht

Voor kopers van een Lamborghini, Ferrari of Aston Martin verandert de komende jaren weinig. Modellen van deze merken zijn stuk voor stuk uniek, tot in het kleinste detail samengesteld door de klant. Om die reden stapt een merk als Ferrari niet snel over op online verkoop. Want een klant verwacht persoonlijke aandacht. Het kost natuurlijk allemaal al genoeg. Voor de volumemerken liggen er volop kansen. De line-up met het oog op online verkoop versimpelen kan en is helemaal niet erg, maar het gaat wel ten koste van het personalisatieproces. Valt eenvoudig op te lossen door er een personalisatieprogramma naast te zetten zodat klanten ook achteraf nog een persoonlijk tintje aan de auto kunnen geven. Het is bovendien nog een zeer interessante business case.