Autonieuws

Audi TT RS Coupé Iconic Edition is de dikste (en duurste) TT ooit

november 2, 2022

Iconic Edition

Een feestje moet je vieren en bij Audi doen ze dat met een lik Nardo grijze verf. Hoe kan het ook anders. De Duitsers brengen ter ere van het 25-jarige bestaan van de TT honderd speciale TT RS Iconic Edition-uitvoeringen op de markt, alle gespoten in de bekende grijze Audi-kleur. Hier en daar kom je enkele zwarte details tegen, zoals op de wielen en de eindtips van de uitlaten. Ook de spoiler is uitgevoerd in hoogglans zwart.

Europa

Om het feestje wat vrolijker te maken zijn in het interieur een aantal gele details opgenomen, bijvoorbeeld op het stuur. Alleen Europeanen zijn uitgenodigd op het TT-feestje, want hij komt alleen op ons continent op de markt. Hoeveel exemplaren er precies voorbehouden zijn aan de Nederlandse markt, is niet bekend. Brexit gooit geen roet in het eten voor de Britten, die zijn ook welkom op de verjaardag. Audi bouwt namelijk elf rechtsgestuurde exemplaren.

TT RS specificaties

De specificaties van de Audi TT RS Iconic Edition zijn hetzelfde als die van de reguliere TT RS. Kortom: voorin ligt de heerlijke turbo-vijfcilinder, goed voor 400 pk en 480 Nm koppel. De TT RS doet de 0-100-sprint in 3,7 seconden en stopt pas bij 280 km/u met versnellen. Een Aerokit is standaard aanwezig, zodat de TT op hoge snelheid extra stabiel op de weg ligt én lekker door de bocht gaat.

25 jaar Audi TT

In grote lijnen lijkt de huidige TT nog veel op de eerste generatie, die in 1998 op de markt kwam. Toch is er in die tijd natuurlijk veel veranderd. In de TT die 25 jaar geleden op de markt kwam lag een 180 pk sterke 1,8-liter viercilinder, nu rij je dankzij een 2,0-liter viercilinder met minimaal 200 pk de showroom uit. Inmiddels bestaat het TT-aanbod uit drie varianten: de TT, TTS en TT RS. Alle versies zijn als Coupé en Roadster leverbaar. Een TT Coupé rij je vanaf 62.965 euro en de TT RS Coupé is er vanaf 103.549 euro. Voor een Ionic Edition moet je minimaal 113.000 euro afrekenen.

Bekijk ook: