Achtergrond Autonieuws

Aston Martin DB9 – Alles wat je moet weten

oktober 4, 2022

Aston Martin DB9

Op de IAA in Frankfurt van 2003 trok Aston Martin het doek van de DB9 Vantage, de opvolger van de DB7. Waar de eerdere DB-modellen van het merk allemaal een opeenvolgend nummer hadden, sloeg men de aanduiding ‘DB8’ over. Dat was geen pure willekeur: Aston Martin vond de DB9 zo’n grote vooruitgang ten opzichte van de DB7, dat men vond dat de afstand tussen de modelaanduidingen ook een grotere sprong moest vertegenwoordigen. De DB9 hield het vervolgens – met een paar ingrepen tussendoor – lang vol. Pas in 2016 verscheen opvolger DB11 op het toneel.

Aston Martin DB9 Vantage

Vantage en Volante

De DB9 Vantage mocht het spits afbijten voor het nieuwe model van Aston Martin. Qua lijnenspel is het ontwerp van Ian Callum en Henrik Fisker een echte traditionele GT: lange motorkap, schuine voorruit, laag dak en een relatief korte kont. De DB9 is een 2+2, wat betekent dat je achter de voorstoelen nog twee ‘zitplaatsen’ hebt. Inderdaad, tussen aanhalingstekens, want op deze stoeltjes kun je eigenlijk alleen kleine kinderen kwijt. In de praktijk is het vooral een handige plek voor wat extra bagage.

Aston Martin DB9 Volante

Eén jaar na de introductie van de Coupé voegde Aston Martin de DB9 Volante toe aan het aanbod. Dit is de cabrioversie van de DB9 met in plaats van een vast dak een elektrisch opvouwbare softtop. Die softtop zorgt ervoor dat de impact op het gewicht en de bagageruimte beperkt blijft. In de kofferbak van de DB9 Volante kun je slechts 20 liter minder kwijt dan in de Vantage, het verschil in gewicht bedraagt 120 kilo in het voordeel van de Vantage.

Altijd een V12

Qua motorkeuze mag het bij de DB9 alles zijn, zolang het maar een twaalfcilinder is. Voor minder deed Aston Martin het niet bij het model. Een heel exotische achtergrond heeft de 5,9 V12 met motorcode AM11 – die ook al in de DB7 lag – overigens niet: de motor bestaat uit twee aan elkaar geknoopte Duratec V6’en van Ford. Bij de introductie van de DB9 was de krachtbron goed voor een vermogen van 450 pk en 570 Nm koppel. In combinatie met de handgeschakelde zesbak is dat vermogen goed voor een sprint van 0-100 km/h in 4,9 seconden. Met de sequentiële zestrapsautomaat duurt diezelfde sprint 0,2 seconden langer.

Beetje smokkelen: 6.0 is feitelijk 5.9

Vanaf modeljaar 2008 kreeg de V12 er 20 pk en 30 Nm koppel bij, waardoor het totaal op 470 pk en 600 Nm uitkwam. Een grotere vermogenstoename kwam met de facelift in 2012. Vanaf toen torende het vermogen van de DB9 met 517 pk voor het eerst boven de magische grens van 500 pk uit. Daarmee had de DB9 bovendien evenveel vermogen als de DBS. Daarover later meer.

Facelift

Aston Martin wijzigde het ontwerp van de DB9 tussen 2003 en 2012 niet of nauwelijks. Pas in 2012 gumde de designafdeling het front van de DB9 uit en kregen de koplampen, grille en voorbumper een andere, strakker gelijnde vorm. Dat gezicht was toen al bekend van de Virage, het model dat Aston Martin in 2011 tussen de DB9 en de heftigere DBS in positioneerde. Uiteindelijk bleek de Virage te weinig bestaansrecht te hebben naast zijn oudere broers, dus één jaar later schrapte men de Virage alweer en nam de DB9 diens plaats in. Daarmee viel ook meteen het doek voor de oorspronkelijke DB9.

De gefacelifte Aston Martin DB9

Drie veelvoorkomende problemen Aston Martin DB9

De veelvoorkomende problemen moet je bij de Aston Martin DB9 vooral zoeken in de motorruimte. Daarnaast is de DB9 inmiddels al aardig op leeftijd, wat betekent dat het kan voorkomen dat rubbers zijn uitgedroogd of dat bepaalde andere onderdelen door ouderdom versleten zijn. Roest is gelukkig geen issue op de DB9, omdat de carrosserie voornamelijk uit aluminium en composiet is opgetrokken.

DBS: de auto van James Bond

De overtreffende trap van de Aston Martin DB9 is de Aston Martin DBS, die figureerde in de Bondfilms Casino Royale en Quantum of Solace. De DBS kwam in 2008 op de markt en werd meteen het nieuwe topmodel van Aston Martin. De DBS heeft dezelfde V12 als de DB9, maar dan met een vermogen van 517 pk. Ook is de DBS 30 kilo lichter dan de DB9 en meer gefocust op sportiviteit.

Aston Martin DBS