Autonieuws

Antwoord op de meest gestelde vragen over een eigen privélaadpaal

oktober 20, 2023

Elektrisch rijden biedt verschillende voordelen, maar het zoeken naar een openbare laadpaal kan nog wel eens lastig zijn. Dan is het ook maar hopen dat hij niet bezet is. Het kan prettig zijn om een eigen privélaadpaal te hebben. Maar kan je die zomaar laten installeren? Wat komt daarbij kijken? Zijn er nog verschillende mogelijkheden? In dit artikel geven we samen met Essent antwoord op de meest gestelde vragen over het hebben van een eigen laadpaal.

Kan ik een eigen laadpaal installeren?

De belangrijkste voorwaarde om een privélaadpaal te kunnen nemen, is dat je auto op jouw eigen terrein kan opladen. Bijvoorbeeld op je oprit. Kan je auto niet op je eigen terrein opladen, dan zal je het moeten doen met een openbare laadpaal. Je kunt je gemeente vragen om er een in jouw straat te plaatsen, als daar nog geen laadpaal is. Let wel: ook als de laadpaal bij jou voor de deur wordt geplaatst, blijft het een openbare laadpaal die door iedereen gebruikt mag worden. Ook mag jouw auto alleen op die plek staan als hij daadwerkelijk oplaadt.

Wat kost een eigen laadpaal?

Wat een privélaadpaal precies kost, verschilt per situatie. Het hangt af van welk type laadpaal je kiest, maar ook van hoe makkelijk de installatie is. Moet er veel voor gegraven worden of hoeft er alleen een kabel te worden getrokken? In grote lijnen moet je rekening houden met kosten van tussen de 1.000 en 3.000 euro. Het opladen zelf is echter veel goedkoper dan bij een openbare laadpaal. Bij een privélaadpaal betaal je namelijk uitsluitend de stroomkosten. Bij een openbare laadpaal komt daar nog een tarief voor de beheerder bovenop. Doordat de privélaadpaal (of de laadpas) is gekoppeld aan je stroomrekening, verloopt de verrekening automatisch.

Waar koop ik een eigen laadpaal?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende aanbieders van laadpalen. Soms biedt een autofabrikant zelf een privélaadpaal aan, maar ook dan gaat de installatie vaak via partijen waarbij je ook rechtstreeks een laadpaal kunt kopen. Wat het voordeligst is, is het vergelijken waard. Een algemeen advies is om in ieder geval te kiezen voor vertrouwde partijen, zoals Essent.

Moet mijn meterkast worden aangepast voor een eigen laadpaal?

Dat hoeft niet per se. Met een standaard meterkast biedt je privélaadpaal een laadvermogen van 3,7 kW. Een beetje afhankelijk van de auto betekent dat dat je in een uur ongeveer 20 km actieradius bijlaadt. Is dat niet genoeg, dan kan je je meterkast laten verzwaren, waardoor een laadvermogen van 11 kW of zelfs 22 kW mogelijk wordt. Denk eraan dat niet alleen de verzwaring zelf kosten met zich meebrengt, maar dat daarna ook de netbeheerkosten hoger uitvallen. Bedenk dus goed of je de verzwaring en het hogere laadvermogen echt noodzakelijk vindt voor jouw situatie. Professionele partijen zoals Essent zullen je hier tijdens een gratis adviesgesprek bij adviseren.

Wat is een slimme laadpaal?

Een ‘standaard’ privélaadpaal is vergelijkbaar met een openbare laadpaal. Het moment van opladen bepaal je met het aansluiten van de stekker van je auto. Bij een slimme laadpaal kan je het oplaadmoment kiezen. Bij thuiskomst sluit je je auto aan en het laden start pas op een door jou gekozen tijdstip. Of de laadpaal besluit zelf wanneer het voordeligste moment is om op te laden, zolang de batterij maar is opgeladen op het (vooraf ingestelde) moment dat je weer weg wilt. Een slimme laadpaal biedt meer voordelen. Een duidelijk inzicht in je laadsessies en bijbehorende kosten bijvoorbeeld. Met een slimme laadpaal is het ook extra makkelijk om gebruik te maken van bijvoorbeeld zelf opgewekte stroom van je eigen zonnepanelen. Zo laad je je auto op met je eigen stroom, dat is nog eens een win-win situatie!

Heb ik voor een privélaadpaal ook een laadpas nodig?

Ja, ook bij een privélaadpaal werk je met een laadpas. Door je daarmee aan te melden, weet de privélaadpaal namelijk dat jij het bent. Iemand anders kan dus niet op jouw kosten zijn auto opladen, of jouw privélaadpaal bezet houden. De laadpas krijg je bij aanschaf van de privélaadpaal. Meestal kan je dezelfde laadpas ook gebruiken voor opladen bij openbare laadpalen.

Wie verzorgt het onderhoud van een privélaadpaal?

Een openbare laadpaal wordt natuurlijk onderhouden door de beheerder die hem heeft geplaatst, maar hoe zit dat bij een privélaadpaal? Vooropgesteld: een laadpaal heeft in principe geen onderhoud nodig. Dat scheelt alvast. Als er toch een storing of een defect is, dan neem je contact op met de partij die de laadpaal bij je heeft geïnstalleerd. Bij de installatie hoort ook een fabrieksgarantie. Eventueel kan je ook een servicecontract afsluiten. Dan wordt de privélaadpaal met een afgesproken vaste regelmaat gecontroleerd (bijvoorbeeld jaarlijks). Afhankelijk van de aanbieder zijn de kosten voor het verhelpen van storingen na afloop van de garantie ook inbegrepen.

Rijd jij al elektrisch? De laadpaalspecialisten van Essent adviseren en helpen je graag bij de mogelijke aanschaf van een laadpaal of laadpas. Samen komen jullie tot een passende oplossing.