Achtergrond Autonieuws

Alles wat je moet weten over de Munro

december 6, 2022

Productie van Munro start in 2023

The next big thing? Wellicht is het deze Munro. De vijfdeurs versie met vijf zitplaatsen en wielbasis van 130-inch gaat in de loop van 2023 in productie. Het prijskaartje start bij 49.995 pond, exclusief belstaingen. Volgens het bedrijf stromen de orders binnen uit het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Dubai. Munro Vehicles produceert in 2023 vijftig voertuigen.

Productie opschalen

In 2024 breidt Munro uit van het huidige hoofdkantoor in East Kilbride naar een nieuwe, speciaal gebouwde fabriek in centraal Schotland, waar de productie aanvankelijk zal oplopen tot meer dan 250 eenheden per jaar. Dat zal volgens het merk leiden tot het creëren van 300 nieuwe banen. De nieuwe productielocatie zal uiteindelijk 2.500 voertuigen per jaar kunnen produceren. Dan praten we overigens al wel over 2027.

Munro

Trekgewicht van 3.500 kilogram

De Munro MK_1 is in staat om moeiteloos een bemanning van vijf personen naar de meest ruige en afgelegen locaties te vervoeren. Het voertuig heeft een laadvermogen van 1000 kilogram en een trekvermogen van 3500 kilogram. Volgens de makers is de SUV het ultieme, duurzame, utilitaire, off-road werkpaard.

Twee motorvarianten, twee accu’s

De Munro is leverbaar met een keuze uit twee elektromotoren (220 kW of 280 kW) met keuze uit twee batterijpakketten, 61 kWh en 82 kWh. De grootste versie haalt 300 kilometer op een volle lading stroom. Het batterijpakket van het voertuig bestaat uit 35 lithium NMC-batterijmodules die zijn gemonteerd in drie zware aluminium dozen onder het voertuig. Deze opstelling zorgt ervoor dat het snel, handig en goedkoop is om indien nodig individuele batterijmodules te vervangen. Een volledig geïntegreerd warmtebeheersysteem op basis van een warmtepomp verhoogt de efficiëntie en het batterijpakket van de Munro levert gegarandeerd 80 procent van zijn oorspronkelijke energiecapaciteit gedurende ten minste acht jaar en 160.000 kilometer.

Munro

Munro opladen

De Munro is verkrijgbaar met twee AC-oplaadoptie: 7 kW om de batterij ’s nachts op te laden en 22 kW, waarmee een volledige batterij in ongeveer drie en een half uur is op te laden. Het merk levert ook een DC CCS-oplader mee, waardoor de batterij in iets meer dan 30 minuten kan worden opgeladen. Elke terreinauto heeft een topsnelheid van 130 km/u. De 280 kW sterke Performance-versie kan in slechts 4,9 seconden naar 100 km/u stijgen. Het piekkoppel van 700 Nm is beschikbaar tot 80 km/u.

Munro kopen

Een exemplaar kopen? Munro zal een reeks bedrijven aanwijzen om de auto op de markt te brengen, maar zal geen dealernetwerk opzetten. Elk voertuig heeft vijf jaar garantie.

Over Munro

Het bedrijf werd in 2019 opgericht door Russell Peterson en Ross Anderson. Peterson nam de rol van CEO op zich en Anderson werd benoemd tot Head of Powertrain. Munro, dat is vernoemd naar een Schotse berg die een hoogte van meer dan 3000 voet overschrijdt, kwam bij Peterson en Anderson in beeld tijdens een off-road kampeertrip in de Hooglanden.