Achtergrond Autonieuws

Alles wat je moet weten over aquaplaning

december 1, 2022

Wat is aquaplaning?

Een autoband verplaatst bij nat wegdek het water. Je zou kunnen zeggen dat de band zich een weg baant door de plassen en het water. Het profiel op je band zorgt ervoor dat het water goed weggevoerd kan worden. Hoe hoger de snelheid die je rijdt, hoe moeilijker de banden het krijgen met het afvoeren van water.

Het effect

Als er te veel water ligt, wordt het loopvlak van de autoband omwikkeld met water waardoor de band wordt gelift en het bandoppervlak zijn contact met het wegdek verliest. De auto wordt dan onbestuurbaar. Aquaplaning voelt hetzelfde als op ijs rijden: je kan de controle over je voertuig compleet verliezen. Het is dus zaak om de kans op aquaplaning te verkleinen, maar hoe doe je dat?

Aquaplaning

Hoe voorkom je aquaplaning?

Aquaplaning is niet helemaal te voorkomen, maar je kunt een hoop doen om de kans te verkleinen. Zo is het van belang dat je nog genoeg profiel op je banden hebt, zodat er veel water afgevoerd kan worden. Ook is het verstandig om iets zachter te gaan rijden wanneer het wegdek heel nat is. Wanneer je moet remmen, is het ook fijn om een beetje afstand tot je voorligger te hebben. Dit komt omdat je remweg bij nat wegdek langer is.

Wat te doen bij aquaplaning?

Bij aquaplaning is het verstandig om vooral niet in paniek te raken en goed na te denken over wat je doet. Zo is het vooral aan te raden om niet vol op de rem te trappen, want dan kun je in een slip raken. Dit komt omdat je blokkerende wielen dan ineens contact met de weg krijgen. Het beste is om van het gas af te gaan en op de motor af te remmen. Op deze manier maakt de auto vanzelf weer contact met de weg en kun je veilig verder rijden.