Partner Content

Afrijden met faalangst: hoe werkt dit?

augustus 30, 2022

Afrijden is een spannend moment, waar je waarschijnlijk tegenop ziet. Een fantastisch gevoel om je rijbewijs in handen te hebben, maar de weg er naartoe kan best lastig zijn. Het rijexamen is voor iedereen spannend, maar wat nou als je hier zoveel last van hebt en daardoor niet meer kan functioneren? Dan kun je kiezen voor een faalangst rijexamen.

Wat houdt een faalangstexamen in?

Een rijexamen voor mensen met faalangst lijkt op het doorsnee examen, maar heeft een aantal speciale aanpassingen. Allemaal met het doel om je meer op je gemak te laten voelen tijdens het afrijden. Zo heb je de mogelijkheid om pauze te nemen tussendoor, wanneer de spanning je even teveel wordt. Dankzij de time-out momentjes kun je tot rust komen en vol vertrouwen je weg vervolgen. Het faalangstexamen wordt natuurlijk begeleid door een speciaal opgeleide examinator die je hierbij kan begeleiden. Daarnaast mag je, net zoals bij het normale examen, zelf kiezen of de instructeur van je rijschool meerijdt of niet.

Wanneer kies je voor een faalangstexamen?

Heb jij last van faalangst voor examens? Dan kom je in aanmerking voor het afrijden met een speciaal faalangstexamen. Natuurlijk kijkt je rijinstructeur met je mee tijdens het lessen en krijg je advies op maat over jouw vervolgstappen. De uiteindelijke keuze ligt uiteraard wel bij jou. In principe mag iedereen een faalangstexamen doen, je betaalt alleen iets meer dan voor een normaal rijexamen. Het doel is dat jij je rijbewijs haalt en de ervaren rijinstructeur zal je helpen om naar dit doel toe te werken. Een instructeur die ervaring heeft met faalangst is dan ook een uitstekende keuze. Zo heb je ook voor het examen al de juiste voorbereiding om hier naartoe te werken. Neem daarom ook de tijd bij het kiezen van een voor jou geschikte rijschool in Den-Haag.

Hoe ga je om met faalangst?

Wanneer je faalangst hebt, weet je hoe lastig het is om hiermee om te gaan. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden. Dit helpt écht om steviger in je schoenen te staan en geen reden te hebben om jezelf angst in te praten. Je hebt bij het faalangstexamen 1 uur en 20 minuten de tijd, waarin het examen zelf 35 minuten telt. Je hebt dus aardig wat tijd om tussendoor te stoppen en tot jezelf te komen. Vertrouw erin dat het goed zal komen.

Het is daarnaast verstandig om de avond voor het examen op tijd naar bed te gaan en gezond te eten. Neem voor je examen wat tijd voor jezelf om tot rust te komen. Neem eventueel een kalmeringstablet om de ergste zenuwen onder controle te krijgen. Let wel op: gebruik enkel een tablet op 100% natuurlijke basis (bijvoorbeeld valeriaan), zodat dit je rijprestatie niet kan beïnvloeden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om kalmerende kruidenthee te kiezen, ook dit helpt vaak al een beetje. Het is vooral belangrijk om lief voor jezelf te zijn.

Gaat er iets mis tijdens het examen? Stress dan niet gelijk. Je mag een paar kleine foutjes maken en een foutje betekent dus niet per direct dat je gezakt bent. Schrik je toch en wordt de stress je even te veel? Maak dan gebruik van de time-out optie. Denk aan alle onderdelen die je kent en die wél goed gaan. Adem diep in en uit, ga ervoor!