Geen onderdeel van een categorie

5 redenen waarom de Fiat 500e 3+1 de leukste elektrische auto van het moment is

april 20, 2022

Succesnummer

Wat Volkswagen maar niet voor elkaar kreeg met de Beetle, lukte Fiat wel: een klassieke cultauto met succes nieuw leven inblazen. Even wat cijfers op een rij: sinds 2007 zijn er al dik 2,5 miljoen exemplaren van de 500 gebouwd en Fiat verkoopt het model inmiddels in meer dan 100 landen. In Nederland zijn er al bijna 80.000 stuks de showroom uitgereden. Nu het einde van de verbrandingsmotor in zicht is, is het wederom tijd voor de 500 om met zijn tijd mee te gaan.

Wat kost een Fiat 500e?

In de nieuwe 500 ligt geen pruttelende TwinAir of driecilinder benzinemotor meer, maar een fluisterstille elektromotor. Er bestaan vier verschillende uitvoeringen van de 500e, met verschillende vermogens en accupakketten. De Fiat 500e Action is het instapmodel en heeft een accupakket met een capaciteit van 23,8 kWh, een range van 190 kilometer en een elektromotor van 95 pk. Fiat vraagt 24.900 euro voor deze uitvoering.

Wij testen het absolute topmodel: de 500e La Prima. Deze versie is voorzien van de mooiste spulletjes die Fiat in huis heeft, zoals een glazen panoramadak, led-verlichting, 17-inch spaakwielen en het grote 42 kWh-accupakket. Voor deze versie betaal je 35.900 euro. Behoorlijk aan de prijs dus. Alle overige uitvoeringen en prijzen kun je hier bekijken.

Vrolijke auto

De 500e is typisch zo’n auto waar je vrolijk van wordt. Zijn Italiaanse vormgeving is onderscheidend en hij zit boordevol leuke details. Wij zetten vijf redenen op een rij waarom we de nieuwe 500e zo leuk vinden.

1. Extra deurtje

De La Prima is de topversie, die zoals gezegd vol zit met leuke opties. Maar je kunt hem nog dikker aankleden, door te kiezen voor de 3+1-optie. Voor 2.000 euro extra monteren de Italianen dan een extra deur(tje), dat in de tegenovergestelde richting opent. Je krijgt dan geen driedeurs, maar een vierdeursauto. Alleen de passagierskant krijgt namelijk een extra deur. Aan de kant van de stoeprand dus. Zo kun je eenvoudig je kind, boodschappen of andere zaken achterin plaatsen.

2. Design

De extra deur is niet alleen praktisch, het ziet er ook zeer fraai uit. De compacte Italiaan is al een opvallende verschijning, maar zodra je het extra deurtje opent om de boodschappen in te laden bij de lokale buurtsuper, dan kijkt écht iedereen naar je. Dat kan overigens ook komen door de bijzondere carrosseriekleur: Rosé Gold. De 500e schittert letterlijk als de zon erop staat. Liever een ander kleurtje? Fiat levert de 500e in diverse opvallende en intense kleuren, zoals Ocean Green en Celestial Blue. 

3. Vol met leuke details

De elektrische 500 zit vol met leuke – en vaak historische – details. Je komt ze op de vreemdste plekken tegen. Denk aan de merknaam die in de stoelen gestikt is. Als je in de deurgrijp kijkt, zie je de 500 uit 1957 staan. Op de plek waar je een telefoon draadloos kunt opladen, staat de skyline van Turijn, de thuisbasis van Fiat. Ook aan de buitenkant zit nog een knipoog naar het verleden: de richtingaanwijzers aan de zijkant zijn geïnspireerd op de Fiat 500 uit ‘57.  

4. Amarcord

Nieuwe elektrische auto’s moeten tegenwoordig verplicht een geluidswaarschuwing geven als ze langzamer dan 20 km/u rijden. Het zogeheten Acoustic Vehicle Alert System (AVAS) zorgt ervoor dat fietsers en voetgangers niet verrast worden door een muisstille elektrische auto. De meeste fabrikanten kiezen voor hun EV’s een soort zoemend geluid van een futuristisch ruimteschip uit Star Wars. De Italianen zijn creatiever en hebben iets leukers verzonnen. De elektrische 500 speelt tot een snelheid van 20 km/u Amarcord van de Italiaanse componist Nino Rota, bekend van de filmmuziek van The Godfather en films van Federico Fellini. Italiaanser wordt het niet!

5. Lekker vlot en comfortabel

Leuk, al die vrolijke details, maar rijdt de 500e ook een beetje goed? Daar kunnen we kort over zijn: ja, (la) prima. Een reguliere 500 rijdt leuk, maar gedraagt zich wel als een échte stadsauto. De elektrische variant voelt veel volwassener. Hij ligt beter op de weg, stuurt fijner en voelt zich zelfs prima thuis op de snelweg. Alsof je in een een auto uit een hoger segment rijdt.

De 118 pk sterke elektromotor zorgt er bovendien voor dat je bij het stoplicht de eerste meters als eerste weg bent. Met de actieradius zit het ook goed. Op papier kom je met het grote accupakket 320 kilometer ver, in de praktijk haal je ongeveer 250 kilometer. Prima voor in de stad, maar ook voor daarbuiten. Tijdens onze testweek rijden we zonder enige actieradiusangst van Amsterdam naar de Duitse grens en terug. Opladen kan vanaf uitrustingsniveau Passion met een 85 kW-snellaadsysteem. In 5 minuten komt er dan 50 kilometer bij in het accupakket. Ook dáár, worden we vrolijk van.