Achtergrond

Zóveel geld lenen Nederlanders gemiddeld voor een auto

augustus 25, 2022

BPM

Dankzij ons belastingstelsel zijn auto’s in ons land schreeuwend duur. Veel duurder dan in het buitenland. Ten opzichte van geheel Europa zijn auto’s in ons land gemiddeld 18,5% duurder. Dat heeft alles te maken met de BPM: een belasting die wordt berekend over cataloguswaarde en CO2-uitstoot van een auto.

Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe meer BPM je betaalt. Op deze manier hoopt de overheid dat we allemaal een schonere auto kopen. Of deze aanpak werkt is nog maar de vraag. Auto’s zijn in ons land zo duur, dat er maar relatief weinig nieuwe verkocht worden. Veel Nederlanders kiezen voor een betaalbare, tweedehands auto, die vaak meer schadelijke stoffen uitstoot dan een nieuwe, moderne auto.

Geld lenen voor auto

Nederlanders die toch een hagelnieuwe bolide of fraaie occasion voor de deur willen, moeten daarvoor vaak eerst bij de bank aankloppen. Weinig mensen kunnen in één keer twintig, dertig of veertig mille overmaken naar de plaatselijke dealer. Uit onderzoek van Geld.nl blijkt dat tussen januari en juni 2022 mensen gemiddeld 12.554 euro leenden voor een auto. Dit was in 2021 nog 11.900 euro. “Dit komt vooral doordat de prijzen van auto’s flink gestegen zijn”, aldus Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl Tweedehands auto’s kosten nu al snel duizenden euro’s meer dan in 2020.

Minder snel lenen

Aan de andere kant is het aantal mensen dat een lening afsluit voor een auto in de eerst helft van 2022 afgenomen. In 2021 leende nog 30,5 procent van de consumenten die een lening afsloten voor een auto, nu is dat nog 29 procent. “Dit heeft wellicht ook te maken met de torenhoge prijzen die je op dit moment betaalt voor een occasion en de aanhoudende leverproblemen met nieuwe auto’s”, zegt Bulthuis. “Mensen stellen de aankoop van een auto dan liever nog even uit.”

Lees ook: