Achtergrond Autonieuws

Wat moet je doen als de APK verlopen is?

december 26, 2022

Herinnering APK

RDW stuurt je zes weken voordat de APK op je auto vervalt een brief om je aan de APK-keuringsplicht te herinneren. Je ontvangt de herinnering per post of – als je dat zo hebt ingesteld – via de Berichtenbox van de overheid. De vervaldatum van de APK-keuring staat overigens ook op je keuringsbewijs, dus een excuus om de APK te vergeten is er eigenlijk niet. Je kunt rechtstreeks met een APK-keuringsstation – meestal is dat je eigen garagebedrijf – een afspraak maken.

Bekeuring bij geen APK

Als eigenaar ben jij er verantwoordelijk voor dat je je auto tijdig laat keuren en dat ie is goedgekeurd als je ermee rijdt. Als je daar niet voor zorgt, loop je het risico op een bekeuring – hetzij van RDW als die bij een zogenoemde registercontrole vaststelt dat jouw auto niet is goedgekeurd, hetzij van de politie als die dat bij een controle vaststelt dat je zonder geldige APK met de auto rijdt.

Alsnog APK-keuring

Als je APK al is verlopen, is er gelukkig een ontsnappingsmogelijkheid. Op grond van artikel 11 van het Besluit Voertuigen heb je nog twee maanden na het verlopen van de geldigheid van je APK-keuring de gelegenheid om aan je keuringsplicht voldoen. In die periode mag je auto wel op de weg blijven staan, maar je mag er niet mee rijden. Na die twee maanden kan een boete van RDW volgen als je auto nog steeds niet goedgekeurd is en dat is vastgesteld bij de registercontrole.

Schorsen in plaats van APK-keuring

Als je de auto langere tijd niet wilt gebruiken en hem daarom niet wilt laten keuren, kun je het kenteken laten ‘schorsen’. Dat kan je ook nog doen in de eerste twee maanden na het verlopen van de APK-keuring van je auto. Dan vervalt tijdelijk de keuringsplicht en kun je ook de motorrijtuigenbelasting en de verzekering tijdelijk stilzetten. Je auto mag dan niet op de openbare weg staan, maar auto en kenteken blijven wel van jou. De schorsing geldt slechts voor een bepaalde tijd, waarna alle wettelijke verplichtingen weer gelden. Maar je kunt de schorsingsperiode ook verlengen.

APK-keuring tijdens de schorsing

Tijdens de schorsingsperiode mag je met de geschorste auto alléén voor een afgesproken APK-keuring naar een keuringsstation rijden. Dan moet je wel ook zorgen dat de auto verzekerd is. Die rit – een redelijke route van je huisadres naar het keuringsstation en alleen voor de tijd van je afspraak – moet je de afspraakbevestiging van de APK inclusief de afgesproken tijd – bij je hebben.

Laat je auto tijdig APK-keuren

Een goede raad: maak tijdig een APK-keuringsafspraak voor je auto. Nieuwe benzineauto’s en elektrische auto’s moeten na vier jaar voor het eerst APK gekeurd zijn en vervolgens om de twee jaar. Als ze 8 jaar oud zijn, moeten ze elk jaar gekeurd worden. Diesels moeten al na drie jaar gekeurd zijn en vervolgens ieder jaar weer. Auto’s van 30 jaar en ouder moeten elke twee jaar APK gekeurd worden, auto’s van 50 jaar en ouder hoeven niet meer gekeurd te worden, al is het wel zo slim om dat wel te laten doen.