Autonieuws

Waarom houden we van spanning en sensatie?

april 26, 2024

Hou jij ervan om flink door te rijden? Geven snelle bolides en ronkende motoren jou een kick? Snelle auto’s zorgen voor spanning en sensatie. Je hoeft er niet eens zelf in te rijden. Ook het kijken naar de prestaties van Max Verstappen brengt spanning met zich mee die je voelt in je hele lichaam. Deze spanning voel je ook in het online casino 777, als je gaat bungeejumpen of tijdens een ritje in een achtbaan. Ook tijdens een belangrijk overleg op je werk zal je deze spanning voelen. Waarom houden we van spanning en sensatie en wat gebeurt er op dat moment in ons lichaam?

Spanning zorgt voor adrenaline

Adrenaline is een hormoon dat wordt aangemaakt in je lichaam. Dit hormoon had vroeger een levensreddende functie. Als je voorouders oog in oog stonden met een roofdier maakte het lichaam adrenaline aan. Adrenaline zorgt voor extra energie, zodat je in staat bent om bijvoorbeeld snel te reageren. Zo konden je voorouders het hoofd bieden aan zo’n roofdier door te vechten of juist te vluchten. We staan niet meer dagelijks in contact met roofdieren, maar ons lichaam is nog steeds in staat om adrenaline aan te maken. Het hormoon wordt aangemaakt in je bijnieren. Zodra zich een bedreigende situatie voordoet, ontvangt je lichaam meteen een seintje en stijgt de hoeveelheid adrenaline in je lichaam. Dit zorgt voor allerlei reactie in je lichaam. Je hartslag stijgt en je gaat sneller ademhalen. Je geheugen en je waarnemingsvermogen verbeteren op zo’n moment. Ook je concentratie- en je waarnemingsvermogen verbeteren. Bij het aanmaken van adrenaline komt ook dopamine vrij, het gelukshormoon, en dat zorgt voor het goede gevoel. Als je bovendien weet dat er niet echt gevaar dreigt, zoals bij een spannende film, geeft dit een extra fijn gevoel.

Vluchten of vechten?

Waar de een spanning en sensatie geweldig vindt, houdt de ander hier helemaal niet van. Dit heeft te maken met je gevoeligheid voor adrenaline en dat is erfelijk bepaald. De mensen die adrenaline snel afbreken, staan wel bekend als de ‘vechters’. Max Verstappen is een voorbeeld van zo’n vechter. In de topsport en ook in de top van het bedrijfsleven kom je de vechters tegen. Zij zijn vaak stressbestendiger, hebben een hogere pijngrens en kunnen beter omgaan met meerdere stressfactoren tegelijk. Ook ervaren zijn hun activiteiten vaak als minder spannend of stressvol. Mensen die adrenaline niet snel afbreken zijn meer de ‘vluchters’ of de ‘denkers’. Hun adrenalineniveau stijgt te snel bij spanning waardoor hun hersenen overbelast raken. Als er minder druk en spanning is, presteren zij beter. Daarnaast bestaat het gemiddelde type. Welk type ben jij?

Ga op zoek naar de balans

Na een weekendje Formule 1 kijken is het helemaal zo slecht niet om weer aan je werkweek te beginnen. Het is belangrijk om je adrenalineniveau in je lichaam af te bouwen. Zo blijf je in balans.