Achtergrond Autonieuws

Waarom driften met een auto niet goed is voor je kilometerstand

april 7, 2023

Hoe registreert een auto de afgelegde afstand?

Heb jij je ooit afgevraagd hoe een auto het aantal afgelegde meters registreert? Gebeurt dat met behulp van GPS? Houdt de auto rekening met het aantal wielomwentelingen? En hoe nadelig is driften voor de kilometerstand? Een hoop vragen. In dit artikel geven we de antwoorden, samen met een Automotive Expert van de ANWB. Zijn naam: Jos van der Drift. Hoe toepasselijk wil je het hebben?

Driften nadelig voor de kilometerstand?

De hoofdvraag van dit artikel luidt: resulteert driften – dus het laten spinnen van de achterwielen bij een auto met achterwielaandrijving of alle wielen bij een auto met AWD – in een sneller oplopende kilometerstand van een auto? De kilometerstand wordt tijdens het rijden altijd live bijgewerkt in de boordcomputer. Hoe zit dat nu precies?

Jos van der Drift, Automotive Expert ANWB

Het verlossende antwoord komt van Jos van der Drift, Automotive Expert bij de ANWB. Hij zegt het volgende: “De traditionele werking van een kilometerteller is op basis van het registreren van het aantal omwentelingen van de uitgaande as van de versnellingsbak. Uiteindelijk wordt de kilometrage mechanisch en tegenwoordig vooral elektronisch weergegeven. Bij de moderne generatie auto’s wordt de ABS-sensor ingezet om het aantal wielomwentelingen te meten en om te zetten naar een kilometerregistratie.”

Toyota GR86

Vertekend beeld van kilometerstand

Jos vervolgt: “Simpel gezegd zal een spinnend wiel op een aangedreven as op dat moment zoals gezegd een langere afstand afleggen dan in werkelijkheid. Dus veelvuldig met spinnende wielen rijden zal een vertekend beeld geven van de kilometerstand. Maar de kilometeraanduiding heeft per definitie een afwijking van meestal 6 tot 8 procent. Ook een afwijkende bandenmaat is van invloed. Zelfs een band met een hagelnieuw profiel ten opzichte van een gladde band geeft al een andere afrolomtrek.”

Hoe zit het met achteruitrijden?

De Automotive Expert van de ANWB benadrukt dat het totaal gereden kilometers geen gegarandeerde nauwkeurigheid biedt. “Bij het achteruitrijden zal in de regel die afstand niet gemeten worden en bij de oudere generatie auto’s werd er zelfs teruggeteld. Er zijn dus factoren denkbaar waarbij de kilometerregistratie meer afwijkend is dan wat gebruikelijk is”, zegt hij.

Porsche 911 GT3 RS

Ingeschakeld ESP-systeem

Jos vraagt zich wel het volgende af: “De vraag is of met driftende wielen rijden in werkelijkheid wel zo vaak voorkomt. Bovendien zal de dienstdoende ESP-voorziening – indien aanwezig – dit juist van nature willen tegengaan.” Een ingeschakeld ESP-systeem zal de auto inderdaad willen helpen om weer in balans te komen. Maar bij heel veel auto’s – met name liefhebbersauto’s – kan ESP volledig worden uitgeschakeld en dus ben je als bestuurder volledig ‘in control’ van het voertuig, inclusief de mate waarin de wielen doorspinnen.

GPS-afwijking

Jos: “Overigens zal de moderne auto-elektronica zeker de gereden kilometers registreren en opslaan om ook te gebruiken voor de verschillende functies van de boordcomputer. En uiteindelijk is de registratie van de snelheid en gereden afstand het meest nauwkeuring middels een GPS-ontvanger. Dat verklaart ook wel de vaak gehoorde opmerking dat het navigatiesysteem een andere snelheid en afstand weergeeft dan de wat er in het instrumentenpaneel wordt weergegeven.”

Conclusie

De conclusie: regelmatig driften met een auto resulteert inderdaad in een hogere kilometerstand terwijl de auto die meters effectief niet heeft afgelegd. Het advies klinkt je waarschijnlijk heel bekend in de oren: geniet met mate.

BMW M2 Coupé