Autonieuws

Waarom de Corsa B zo bijzonder was

juli 18, 2023

Succesverhaal

Sinds zijn introductie in 1982 heeft Opel meer dan 14,5 miljoen exemplaren van de Corsa geproduceerd. De tweede generatie van de Corsa liet destijds een diepe indruk achter. Na het succes van de Corsa A, die Opel in 1982 introduceerde, zette de Corsa B een nieuwe norm toen hij precies dertig jaar geleden op de markt verscheen. Met een eigenzinnig ontwerp en geavanceerde veiligheidsvoorzieningen, gecombineerd met een hoog niveau van comfort en praktische voordelen, boekte hij wereldwijd succes en bereikte hij in 2000 zelfs de mijlpaal van vier miljoen verkochte exemplaren. Bovendien markeerde de Corsa B vanaf 1993 een nieuw tijdperk als de eerste Corsa die ‘made in Eisenach’ was.

Gewaagde stap

Onder leiding van Hideo Kodama zetten de ontwerpers destijds een gewaagde stap met de opvolger van de eerste Corsa. Als vervolg op het immense succes van de hoekige Corsa A werd in Rüsselsheim besloten om de Corsa voor vrouwen aantrekkelijker te maken. Kodama ging aan de slag en creëerde een veel rondere en zachtere Corsa, waarvan de koplampen leken op grote ogen. De vloeiende en ronde vormen waren geïnspireerd op de opvallende conceptauto Junior, die enkele jaren eerder veel aandacht trok. Behalve het esthetische aspect hadden de zachte contouren ook een praktisch voordeel: ze verbeterden de aerodynamica en verlaagden zo het brandstofverbruik.

Opmerkelijk was ook het afwijkende ontwerp van de drie- en vijfdeursmodellen. De ontwerpers hadden praktisch gezien twee modellen met een eigen karakter gecreëerd. Het driedeursmodel kreeg een sportief silhouet met een coupé-achtige styling, terwijl de vijfdeursversie de ‘gezinsversie’ was met een meer rechtopstaande achterklep. Hierdoor hadden de achterpassagiers meer ruimte en nam het bagagevolume toe tot maximaal 1.150 liter.

De Corsa B viel vooral op door zijn brede aanbod aan varianten. Met vijf uitrustingsniveaus, variërend van Eco via Swing, Joy en Sport tot de GSi, was er voor ieder wat wils. Bovendien konden klanten kiezen uit veel kleurenopties en afwerkingsniveaus. Ook bracht Opel behalve de drie- en vijfdeurs hatchbacks ook nog een stationwagon, een vierdeurs sedan en voor bepaalde regio’s zelfs een pick-up op de markt.

Veilig

De tweede generatie van de Corsa zette ook nieuwe veiligheidsnormen in het segment van de compacte auto’s. De torsiestijfheid van de carrosserie nam met 40 procent toe in vergelijking met zijn voorganger. Voor het eerst in deze klasse paste Opel dubbele stalen balken in de portieren toe, die passagiers extra bescherming boden in het geval van een zijdelingse aanrijding. Ook voorzag Opel de Corsa standaard van mechanische gordelspanners op de voorstoelen. In hoogte verstelbare veiligheidsgordels voor- en achterin, samen met zogeheten ‘anti-submarining’ stoelen – die het risico verkleinen dat een passagier bij een botsing onder de gordel door van zijn zitting afglijdt – waren andere belangrijke veiligheidskenmerken die aanwezig waren in alle Corsa-varianten. Bovendien was al kort na de lancering ook een fullsize airbag voor de bestuurder leverbaar.

Corsa GSi

In 1993 introduceerde Opel de sportieve Corsa GSi 16V. Deze sportieveling was voorzien van gekleurde dorpels, bumpers en spoilers aan zowel de voor- als achterzijde. Elektronisch geregelde ABS, een toerenteller en brede banden behoorden tot de standaarduitrusting.

De Corsa GSi accelereerde in slechts 9,5 seconden van 0 naar 100 km/u en bereikte een topsnelheid van 195 km/u. Een sportief afgestemd onderstel met gasgevulde schokdempers zorgde voor een uitstekende wegligging. Sportstoelen en een met leder bekleed stuurwiel creëerden de juiste sfeer in de cockpit.