Waarom de auto’s in de Tour de France nog niet allemaal elektrisch zijn
Een ochtend fietsen met Tour-winnaar Andy Schleck
Op uitnodiging van Škoda mochten we dit aan den lijve ondervinden tijdens de 12e etappe van Roanne naar Belleville-en-Beaujolais. Er is gedurende de hele Tour de France een kundig VIP-programma in elkaar gedraaid om mensen volledig onder te dompelen in de wondere wereld van het wielrennen. Van een ochtend fietsen met Tour-winnaar Andy Schleck tot een bezoek aan het Village Départ – het rennersdorp bij de start van de etappe, waarbij je ook langs de ploegbussen loopt.
Skoda is de hoofdsponsor
Overal duikt Škoda op. Als hoofdsponsor van de groene sprinttrui zijn de uitingen niet te missen en ook qua wagenpark is het Škoda dat de trom slaat. Zowel als hofleverancier van de organisatie, als sponsor van bijvoorbeeld de succesvolle Nederlands ploeg Team Jumbo-Visma. Een speciaal kenmerk dit jaar is dat bijna het gehele wagenpark van de Tour de France door Škoda is geëlektrificeerd. Van de 209 Škoda’s die aan de Tour-organisatie geleverd worden, zijn er maar liefst 207 uitgerust met een hybride of volledig elektrische aandrijflijn.
Elektrische Skoda Enyaq iV
Tour-directeur Christian Prudhomme wordt rondgereden in een aangepaste en volledig elektrische Enyaq iV. De auto beschikt over een groot glazen panoramadak. Vanaf de achterbank kan Prudhomme het dak openen, zodat hij rechtop kan gaan staan voor een perfect zicht op het peloton en met de witte vlag kan zwaaien bij ‘kilometer nul’. Verder is de auto uitgerust met zes antennes, speciale sirenes en state-of-the-art communicatieapparatuur, zoals een zendontvanger waarmee de koersdirecteur informatie kan ontvangen en instructies kan geven.
Waarom zijn niet alle auto’s elektrisch?
Toch zijn er (nog) maar drie volledig elektrische Škoda’s aanwezig in de Tour. De reden daarvan wordt snel duidelijk als je je in de buik van de immense karavaan aan volgers begeeft: het is logistiek niet mogelijk om alle auto’s elke etappe weer op te laden. Er zijn honderden auto’s die elke dag afstanden van honderden kilometers afleggen en die allemaal min of meer op dezelfde plek zouden moeten opladen. De elektrificering van het wagenpark is – mede dankzij Škoda – wel degelijk ingezet, maar het kan nog best even duren voordat de karavaan volledig elektrisch is.
Helikoptervlucht
Na een indrukwekkende helikoptervlucht boven het peloton breekt het hoogtepunt van onze dag aan: meerijden in een Škoda Superb tussen de renners. Ons lot is bij chauffeur en ex-renner Staf Scheirlinckx in goede handen, want wat gaat het bij vlagen hard. Erg hard. En wat luistert het nauw met publiek, renners, motoren en andere volgauto’s. De speciale ‘Tour-toeter’ komt meer dan eens goed van pas. Op het heuvelachtige parcours in de Beaujolais-streek wordt de Superb door Scheirlinckx flink op de proef gesteld, maar we kunnen je verzekeren: de auto slaagt met vlag en wimpel voor deze lakmoesproef qua vering, veiligheid en rijdynamiek.
Snelste sprinter in het peloton
Naast haar rol als autopartner, is Škoda ook sponsor van de groene trui, die wordt uitgereikt aan de snelste sprinter in het peloton. Daarnaast ontwerpt Škoda de trofeeën voor de Tour-winnaar en de winnaars in de diverse puntenklassementen. Škoda zet haar betrokkenheid bij het wielrennen verder voort als hoofdsponsor van de Tour de France Femmes avec Zwift Once. De wagens die worden ingezet voor de Tour de France zullen ook bij dit vrouwenevenement aanwezig zijn.
Overuren
Direct na het finishen van de etappe begint de verplaatsing voor de volgende rit: het finish-dorp wordt afgebroken, de hekken weggehaald en de teams en volgers zetten koers naar verschillende hotels. De tankstations in de regio draaien overuren, al is dat nog slechts een kwestie van tijd.