Autonieuws Geen onderdeel van een categorie

Vocht in de auto

maart 18, 2022

Natuurlijk wordt het interieur van je auto vochtig als je tijdens een regenbui instapt met een natte jas en natte schoenen. Als het koud is, wordt je interieur ook vochtig door je adem, zeker als je met meer mensen in de auto zit. De binnenkant van de ruiten beslaan vrijwel direct. Je airconditioning kan uitkomst bieden, maar niet elke auto is daarmee uitgerust. Dan moet je de ruiten droog vegen met een zeem of doekje, maar dat is lastig als je in de gordel zit. Je moet sowieso zo veel mogelijk ventileren, met de kachel en de blower op de hoogste stand, in de hoop dat je het vocht daarmee verdrijft.

Vocht in auto verwijderen

Maar het vochtprobleem is dan nog niet écht opgelost. Misschien is je bekleding nog wel vochtig, zijn er plasjes water op de rubber vloermatten achtergebleven of is je tapijt doorweekt. En natuurlijk heb je je zeem of doekje in de middenconsole laten liggen. Maar als je niets tegen het vocht doet, gaat je interieur na verloop van tijd muf ruiken, stinken en er kan zelfs schimmel ontstaan.

De eerste stap om de oorzaak van het probleem op te lossen, is alles wat vochtig is, uit de auto meenemen, laten drogen of gewoon weggooien. Vochtige interieurbekleding kun je natuurlijk niet meenemen, dus is ventileren essentieel. Als je je auto in een garage kunt stallen, laat dan de ruiten op een kiertje. Zet anders, als het mooi en droog weer is, de auto in de zon, ook met de ruiten op een kier. Als je weer weg moet, zet je de kachel en de blower hoog en opnieuw de ruiten op een kiertje.

Vocht in auto: rijst of kattengrit

Je kunt ook proberen om met vochtabsorberend materiaal het interieur droog te krijgen. Een zakje gevuld met rijst (geen dichtgeknoopt plastic zakje natuurlijk, want daar kan het vocht niet in), of een oude sok met rijst, of kattenbakkorrels, neemt vocht op. Ververs de korrels en de oude sok regelmatig.

Diverse merken bieden gebruiksklare ontvochtigers, vochtvreters, vochtopnemers, vochtmagneten en soortgelijke producten aan. Je vindt ze eenvoudig op internet, inclusief een toelichting.

Vocht uit de auto halen

Heb je er al aan gedacht dat je auto misschien ergens lekt? Sluiten de ruiten ze niet goed? Lekt misschien een raamrubber of een ander rubber, of komt er vocht in de bagageruimte? Lekt de bodem of het schutbord naar de motorruimte? Dan kun je ventileren wat je wil en overal rijst en vochtvreters neerzetten, maar dat haalt de oorzaak van het vocht in de auto niet weg. Dan moet je naar de dealer of specialist om maatregelen te laten treffen.

Vocht in koplampen

Ook in de verlichting van je auto kan zich vocht ophopen, ook al zijn de lichtunits waterdicht. De lucht in de lichtunits wordt warm door de verlichting en als je die uitzet en de auto parkeert, kan de lucht tegen het lampenglas condenseren. Moderne verlichting is aan de achterzijde geventileerd, dus de vochtige lucht trekt meestal vanzelf weer weg. Zorg dus dat de lichtunits in goede staat en schoon zijn, ook aan de achterkant, waar je misschien niet zo snel kijkt tijdens de zaterdagse wasbeurt. Mocht het vocht niet verdwijnen, dan kun je – als je het aandurft – de lichtunit verwijderen en vervolgens het vocht in de lamp verwijderen met een doekje of föhn. Controleer ook de bedrading. Niet waterdichte stekkers kunnen water in de kabelmantel binnenlaten, dat dan in de lichtunit kan terechtkomen. Op de website van Hella zijn nuttige tips en informatie over vocht in de verlichting te vinden.

Auto start niet door vocht

Vocht kan ook het starten van de auto bemoeilijken. Vooral bij wat oudere auto’s. Mogelijk is vocht binnengedrongen in de verdeler, of zijn de bougiekabels niet goed meer zodat ze bij vochtig weer de bougies onvoldoende stroom leveren zodat die dus niet vonken. Je kunt het probleem tijdelijk oplossen door die onderdelen in te spuiten met vochtverdrijvers als kruipolie (WD40) of specifieke ontvochtiger voor de ontsteking. Maar het beste is om die onderdelen te (laten) vervangen.