Tot welke snelheid blijft een telefoonhouder op de motor zitten?
Goedkopere oplossing
De nieuwste motoren hebben steeds vaker een bluetoothkoppeling om verbinding met je smartphone te kunnen maken. Maar het gros van de motoren heeft die technologie nog niet. En dus zal je – om bijvoorbeeld te kunnen navigeren – een apart navigatiesysteem moeten kopen. Toch hoeft dat niet, want een veel goedkopere oplossing is om je smartphone te gebruiken.
Smartphone op motorfiets
Het is dan wel belangrijk dat je de smartphone op een veilige manier gebruikt. Een telefoonhouder voor de motor biedt uitkomst, want je kunt je telefoon makkelijk en veilig meenemen op je motorfiets. Gebruik bijvoorbeeld het navigatiesysteem op je smartphone en schakel ook even flitsmeldingen in, dat is alleen maar fijn tijdens een langere rit.
Enorm aanbod telefoonhouders
Het assortiment telefoonhouders voor motorfietsen is enorm. Voor elke type smartphone is er wel een geschikte houder te vinden. Let daarbij vooral op het beelddiagonaal van je smartphone, gemeten in inch. Op basis van die informatie kun je een goede keuze maken. Bovendien zijn er verschillende soorten houders. Sommige hebben een elastiek om de smartphone vast te klemmen, andere hebben een kliksysteem of een draai-bevestiging waarbij je de telefoon met hoes en al vastklikt in de houder. Let ook op een 360-graden-draaimogelijkheid zodat je de telefoon zowel staand als liggend kunt gebruiken .Keuze in overvloed in ieder geval.
“Bezuinig niet op een telefoonhouder voor je motorfiets, better safe, than sorry, toch?”
Stevige constructie
De fabrikant van een telefoonhouder motor investeert flink in de ontwikkeling, niet alleen in de houder van de telefoon zelf, maar ook in het constructie waarmee je de smartphonehouder bevestigt aan je motorfiets. Alle verbindingen moeten stevig genoeg zijn om je telefoon veilig te kunnen gebruiken op de motor. Want je moet er niet aan denken dat je smartphone bij 130 km/u van je motorfiets vliegt.
Tot welke snelheid?
Tot welke snelheid een smartphone in de houder blijft zitten, wordt vaak niet gecommuniceerd door een fabrikant. Maar dat die ver boven de maximaal toegestane snelheid ligt, dat is wel duidelijk. Een goede smartphonehouder klemt zich stevig om je smartphone, zodat je veilig op weg kunt, ook op hobbelige wegen of hogere snelheden. Wie zich gewoon aan de toegestane snelheden houdt, heeft weinig te vrezen. Alle systemen bieden bij die snelheden zekerheid.
Goedkoop is duurkoop
Laat je vooraf wel goed informeren door de specialist, want die kan je goed uitleggen wat de voor- en nadelen van sommige systemen zijn en welke motorhouder het beste bij jouw motorfiets en rijstijl past. Weet ook dat er veel Chinese imitatie-artikelen op het internet te vinden zijn. Die zijn natuurlijk lekker goedkoop, maar de vraag is of je in die systemen moet investeren. Stel dat je net een nieuwe iPhone 14 Pro of nieuwe Samsung Galaxy S22 Ultra hebt gekocht – toch telefoons dan dik 1.000 euro per stuk – dan wil je kiezen voor een degelijk telefoonhoesje op de motorfiets. Het liefst een waterdichte, want zo kun je hem door weer en wind gebruiken. Goedkoop is duurkoop. Investeer liever in kwaliteit.
Batterijduur oudere telefoons
Heb je een oudere telefoon? Realiseer je dan wel dat de batterij minder lang mee gaat, helemaal als continu navigatie is ingeschakeld. Gelukkig zijn er telefoonhouders voor motorfietsen met een USB-kabel zodat je de telefoon onderweg kunt bijladen. Je moet dan wel een USB-aansluiting op je motorfiets hebben. Die kan ook achteraf worden ingebouwd.
Tip van het huis
Tot slot nog even een tip van het huis. Schakel altijd voor vertrek je navigatie-app in. Zo heb je er onderweg geen omkijken meer aan. Bovendien reageren smartphonedisplays niet altijd lekker op motorhandschoenen. Wil je onderweg dus iets aan de route wijzigen, stop dan even op een veilige plaats en voer dan pas de wijzigingen door. Veiligheid staat voorop. Bezuinig niet op een telefoonhouder voor je motorfiets. Better safe, than sorry, toch?