Top 5: de snelst ladende elektrische auto’s in 2023
Kaarten op tafel
Snelladen gaat bij de ene elektrische auto sneller dan bij de andere. De laadsnelheid van een auto hangt af van de maximale ondersteuning van zowel de auto als de laadpaal. Maar hoe snel een EV stroom daadwerkelijk kan opslokken, is niet altijd even duidelijk. Autofabrikanten staan er nu niet bepaald om bekend dat ze alle kaarten op tafel te leggen als het gaat om laadsnelheid.
Piekvermogen tijdens snelladen
Merken communiceren soms hoe snel een auto 100 kilometer kan bijladen of hoeveel kilometer er in 10 minuten snelladen bijkomt. Ook lees je in de brochure vaak over het piekvermogen dat een auto tijdens het laden kan halen. Dat is het maximale vermogen wat een auto aankan bij een laadpaal. Zo kan de Mercedes-Benz EQS snelladen met een laadsnelheid tot 200 kW. Het woordje tot is hier belangrijk. Alleen in de juiste omstandigheden – met bijvoorbeeld een warme batterij, die bijna leeg is – haalt een auto deze maximale laadsnelheid bij een laadpaal en dan vaak maar voor een korte periode. Daarom heet het piekvermogen.
Mercedes-Benz EQS
Laten we naar een voorbeeld kijken. We pakken nogmaals de Mercedes-Benz EQS. Volgens de Duitsers kan de elektrische sedan dus tot 200 kW laden bij een krachtige laadpaal. In de grafiek hieronder van laadboer Fastned zie je de laadcurve van een Mercedes-Benz EQS. Daarin zie je hoe snel de EQS kan laden bij een bepaald laadniveau (State of Charge, SoC). Zoals je in de grafiek ziet, kan de EQS het piekvermogen alleen tussen 10 en 35% volhouden. Daarna zakt de laadsnelheid langzaam af. Een soortgelijke curve zie je bij de meeste elektrische auto’s. Het vermogen zwakt steeds verder af naarmate de batterij voller raakt, om hem te beschermen tegen bijvoorbeeld oververhitting.
Top 5 snelst ladende elektrische auto’s in 2023
Het liefst wil je natuurlijk een elektrische auto aanschaffen die zo lang mogelijk het piekvermogen kan vasthouden bij een snellader. Hieronder staan vijf modellen die niet alleen op papier zeer snel kunnen laden, maar ook in de praktijk. We gebruiken daarvoor de data en grafieken van Fastned.
1. Porsche Taycan 270 kW
Op papier kan de Taycan tot 270 kW laadkracht aan bij een snellaadstation. Volgens de fabrikant kun je de sportieve EV bij een krachtige lader in minder dan 22 minuten tot 80% laden. Uit de data van Fastned blijkt dat de elektrische Porsche – met de grote 93,4 kWh accu – het piekvermogen van 270 kW rond de 47% SoC aantikt. Daarna zwakt het in vermogen in stapjes af. Op 80% SoC haalt de auto nog steeds een laadsnelheid van 125 kW. Prima cijfers.
Audi E-Tron GT – 270 kW
Opvallend: de Audi E-Tron GT – die je kunt zien als een vermomde Taycan, met exact dezelfde techniek onderhuids – heeft een andere laadcurve dan de Taycan. De Audi kan ook tot maximaal 270 kW aan, maar haalt dit vermogen al rond 27% SoC. Vanaf 43% SoC zwakt het vermogen echter al af. Wellicht hebben ze in Wolfsburg besloten dat een Audi – ondanks hetzelfde piekvermogen – niet sneller mag laden dan een Porsche?
2. Hyundai Ioniq 5/Kia EV6 (240 kW)
Hyundai en Kia hebben de zaakjes ook goed in orde. De Ioniq 5 en EV6 zijn – net als de Taycan en E-Tron GT – onderhuids gelijk en kunnen tot 240 kW snelladen. In de grafiek valt op dat de Ioniq 5 en EV6 het piekvermogen tot zo’n 55% SoC kunnen vasthouden. Tot zo’n 80% SoC kunnen ze nog minstens 150 kW aan. Indrukwekkend. Er zijn geen auto’s in deze prijsklasse die het laadklusje sneller klaren dan deze twee Koreanen. Sterker nog, sommige EV’s die twee of drie keer zo duur zijn halen dit nog niet eens. Gemiddeld laden de Ioniq 5 en Kia EV6 met het grote accupakket 100 kilometer op in 5 minuten.
3. Tesla Model 3 Long Range – 250 kW
Het populairste Tesla-model – de Model 3 – kan op papier tot 250 kW halen bij een snellader. Auto’s van de Amerikaanse fabrikant laden het liefst bij een Tesla Supercharger. Bij andere laders lijken ze vaak minder dorst te hebben. In de grafiek hieronder zie je dan ook dat het model geen zin heeft in meer dan 190 kW bij een Fastnet-laadstation. Niets om je voor te schamen overigens. Bovendien kan de auto tot 60% laadniveau met minstens 100 kW laden.
4. BMW i4 – 200 kW
BMW was er vroeg bij met elektrisch rijden. Inmiddels hebben de Duitsers meerdere elektrische auto’s in de showroom staan. Bijvoorbeeld de BMW i4: een elektrische 4 Serie. De BMW i4 piekt vroeg tijdens het snelladen. Tussen de 16% en 20% haalt hij het opgegeven piekvermogen van 200 kW. Daarna zwakt het vermogen af. Zijn (zeer) langere broer – de BMW i7 – kan langer overweg met een hoog laadvermogen.
5. BMW i7 – 200 kW
De i7 heeft een aanzienlijk groter accupakket dan de i4. De i7 beschikt over maar liefst 105 kWh in de bodem. De i4 moet het doen met 83,9 kWh. In de grafiek van de i7 valt op dat hij zijn piekvermogen van 200 kW aanzienlijk langer kan vasthouden dan de i4. Het duurt wat langer voordat hij het piekvermogen bereikt, maar tot 40% SoC stroomt de i7-accu lekker snel vol.
Lucid Air – 350 kW
De snelst ladende auto in 2023 is op papier de Lucid Air. Fastned heeft dit model nog niet aan de tand kunnen voelen, dus we kunnen alleen het piekvermogen vermelden: 350 kW. Volgens het merk kun je in 20 minuten bijna 500 kilometer bijladen. Een andere bekende Amerikaanse elektrische sedan is de Tesla Model S. Dit model kan tot 250 kW aan bij een snellader. Ook van deze auto hebben we geen grafiek. Benieuwd met welke elektrische auto je het minst hoeft te snelladen tijdens een lange reis? Bekijk hier de Top 10 elektrische auto’s met de grootste actieradius.
Lees ook: Hoe lang kun je met een elektrische auto in de file staan voordat de batterij leeg raakt?
Headerfoto en grafieken: Fastned