Autonieuws

Tolman Motorsport komt met restomod van Peugeot 205 GTI

november 26, 2022

Tolman Motorsport opgericht door Christopher Tolman

Het Britse Tolman Motorsport is in 2007 opgericht door Christopher Tolman, nadat hij 12 jaar lang als engineer/monteur bij raceteams had gewerkt. Het bedrijf is sinds de start flink gegroeid: ze hebben inmiddels tien mensen vast in dienst. Dit zijn allemaal professionals, die net als Tolman uit de autosportwereld komen. Het bedrijf verdeelt haar werkzaamheden in drie afdelingen: Engineering, Motorsport en Historic.

Zestienklepper

De Peugeot 205 GTI van Tolman Motorsport heeft zijn eigen motorblok gehouden, maar er is wel degelijk wat aangepast. Het blok heeft onder meer een nieuwe ECU gekregen van het merk Motec. Ook is er een andere kop op het motorblok gezet, met dubbel zoveel kleppen. Voor de upgrades had de 205 namelijk acht kleppen. Nu zijn dat er zestien. Dit maakt dat deze hatchback van nog geen 1.000 kilogram goed is voor ruim 200 pk op de voorwielen.

Prijs Peugeot 205 GTI Tolman Motorsport

Bij Tolman Motorsport wordt er serieus veel tijd gestoken in de Peugeot 205 GTI. De mensen van het Engelse bedrijf zijn in totaal ongeveer 700 uur bezig met het uitvoeren van de upgrades. Niet alleen de motor wordt trouwens geüpgraded. Ook krijgt de Franse classic een RVS-uitlaat, een sperdifferentieel en betere remmerij. Ook worden de ouderwetse toerentellers vervangen door digitale schermpjes van Motec.

Goed om te weten: al deze upgrades kunnen naar keuze worden uitgevoerd. Ook het onderstel wordt flink aangepakt. Zo worden er nieuwe dempers gemonteerd, zodat de 205 GTI beter op de weg ligt. De originele lampen worden desgewenst ook nog vervangen door led-verlichting. De prijs van de geüpgradede 205 GTI is ruim 63.000 euro.