TEST: DAF XG+ (2024) rijden zonder rijbewijs – Hoe moeilijk is dat?
Typisch Nederlands: DAF
Oké, wat is er nou echt typisch Hollands? Molens, klompen, kaas, stroopwafels, tulpen, klagen over het weer, haring happen, Donkervoort, maar wellicht denk je ook wel aan DAF, de bekende truckfabrikant uit het altijd gezellige Brabant. Een merk dat uitgegroeid is tot een absolute wereldspeler op de truckmarkt. Maar wat doet een autokanaal zoals AutoRAI.nl nu precies bij DAF?
Sint-Oedenrode
Kunnen we uitleggen. We maken veel kilometers en op de weg kijk je ook vaak om je heen. We zien veel Golfjes en Tesla’s rijden maar nog veel meer vrachtauto’s. Er rijden ook opvallend veel DAFs rond. Dat riep de vraag op: hoe moeilijk is dat nou, zonder groot rijbewijs rijden in een truck? DAF had het lef om ons uit te nodigen om te komen rijden in verschillende modellen op de proefbaan in Sint-Oedenrode, de officiële ontwikkelingslocatie van DAF. Hier met die sleutels!
Verschillende scenario’s
DAF heeft het lef om een aantal autojournalisten uit te nodigen om te ervaren wat er komt kijken bij het besturen van een vrachtauto. We rijden niet op de openbare weg, maar op het afgesloten testterrein van DAF: de Proefbaan in Sint-Oedenrode. Hier voert DAF diverse testwerkzaamheden uit, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van nieuwe modellen. Het terrein biedt een diversiteit aan verschillende scenario’s, van offroad rijden tot rijden over hobbelig wegdek. Alle facetten die een chauffeur op de openbare weg kan tegenkomen, kan DAF hier nabootsen. Het perfecte terrein voor ons om diverse DAF-modellen uit te proberen.
De modellen van DAF
DAF stelt voor dit unieke evenement het complete wagenpark ter beschikking. Dat zijn anno 2024 aardig wat modellen. Het begint bij de XB en loopt van een XD en XF tot een XG of XG+ als het absolute paradepaardje van DAF. Weet ook dat DAF het ‘C’-label voert. Die ‘C’ staat voor Constructie/Construction. DAF levert onder meer de XFC en XDC, voertuigen voor offroad-toepassingen. De XD-voertuigen zijn vooral geschikt voor distributietoepassingen, terwijl de XF/XG/XG+-voertuigen zijn voor de langere afstanden. DAF levert verder elektrische modellen als de DAF XB Electric en XF Electric, maar die modellen zijn tijdens onze chauffeursdag afwezig. Dat betekent dat we aan de slag gaan met krachtige dieselmotoren.
Dieselmotor van 12,9-liter
Vrachtautomotoren zijn totaal andere koek dan de motoren die je normaal gesproken in personenauto’s vindt. Het slagvolume is bijvoorbeeld aanzienlijk hoger en er is sprake van bizar veel koppel. Om een voorbeeld te geven: de 12,9-liter Euro 6 PACCAR MX-13-motor, een common-rail zes-in-lijn dieselmotor, is er met 428, 483 of 530 pk. Het koppel varieert van 2.150 tot zelfs 2.600 Nm. Vaak is bij 900 toeren per minuut al het maximale koppel voorhanden. Een maatje kleiner is de MX-11 6-cilinderdieselmotor met een slagvolume van 10,8 liter. Zo’n motor levert ook al snel 299 pk en liefst 1.450 Nm aan koppel. Het zijn dus ware krachtcentrales achter de motorafdekplaat van een DAF. De MX-11 is er ook met 449 pk en 2.350 Nm.
Hoe zuinig is een truck?
Zelf schakelen? Dat hoeft niet meer, alle modellen van DAF hebben tegenwoordig een automaat. Het gaat dan vaak om een geautomatiseerde versnellingsbak met twaalf versnellingen, maar dat hangt sterk af van het gekozen model. Onder gunstige omstandigheden kan je op één liter diesel ongeveer vijf kilometer afleggen. Dat klinkt in de personenautowereld als onacceptabel, maar in de truckwereld mag je dat zuinig noemen.
Tekort aan chauffeurs
Over die truckwereld gesproken: er is al jaren een tekort aan vrachtwagenchauffeurs, terwijl de vraag naar deze chauffeurs juist alleen maar toeneemt. Consumenten kopen meer en dus neemt de transportbehoefte toe. Om in een grote truck te rijden, moet je een C of C1-rijbewijs halen. Het C-rijbewijs is voor chauffeurs van vrachtwagens met een gewicht van 3.500 kilogram tot 50.000 kilogram. Het C1-rijbewijs is voor chauffeurs van vrachtwagens en campers tussen 3.500 kilogram en 7.500 kilogram. Als je voor je werk een vrachtauto wilt besturen, moet je rijbewijs C met code 95 halen. Vaak betaalt een werkgever dit rijbewijs.
Merk voor de chauffeur
DAF – onderdeel van PACCAR, dat ook Peterbilt en Kenworth voert – profileert zich als merk voor de chauffeur. De chauffeur staat volgens het merk op de eerste plaats. Dat betekent dat de auto een goede stoel, een goed bed en veel leefruimte moet bieden. Het is zelfs cruciaal dat een auto over deze eigenschappen beschikt. Want ter beeldvorming: een truck gaat gemiddeld 1,2 tot 1,6 miljoen kilometer mee als we het hebben over internationaal transport. Een truck doet er ongeveer acht jaar over om die afstand af te leggen. Voor een chauffeur is een truck dus een tweede woonkamer, maar tevens een keuken/kantoor/slaapkamer/ontspanningsruimte. Hoe krijgt DAF het voor elkaar om voor alle behoeften een oplossing te bieden? En nog belangrijker: hoe moeilijk is dat nu, rijden in een truck? Je ziet het in onderstaande video.