Achtergrond

Storing in het emissiesysteem van je auto – wat nu?

augustus 18, 2022

Emissiestoring

Slecht nieuws en goed nieuws: je kunt zo’n emissiestoring niet zelf oplossen. Je kunt echter wel doorrijden als het motormanagementlampje brandt, maar je moet wel met je auto naar de garage. Want vergeet niet: je auto stoot meer schadelijke gassen uit dan normaal.

Wat gebeurt er bij een storing in het emissiesysteem?

Toen het lampje ging branden, heb je misschien wel gemerkt dat de motor heel even inhield, of dat ie nu niet meer zo lekker loopt als even tevoren. Maar je kunt nog wel rijden. Luister en voel of de motor normaal loopt. Als je niets abnormaals merkt, kun je rustig verder rijden. Als de motor niet goed loopt – misschien is ie in de noodloopmodus gegaan – dan neem je natuurlijk direct contact op met je garage of een pechhulpdienst.

Lampje weer uit na storing emissiesysteem?

Het gewraakte lampje duidt op een storing in het motormanagement – dat alle systemen rond de motor controleert – dus ook het emissiesysteem. Het waarschuwingslampje brandt zowel na een kortdurende storing als wanneer de storing aanhoudt. Ook als de storing vanzelf lijkt verdwenen, blijft het lampje branden. Alleen al dat geeft je als bestuurder waarschijnlijk een ongerust gevoel. Ga daarom naar de garage, want je kunt het lampje niet zelf uitschakelen.

Wat was die storing emissiesysteem?

Je kunt aan het brandende lampje niet zien wat het probleem is. Het kan zijn dat de motor door een of andere oorzaak een misslag heeft gemaakt, waardoor de emissiewaarden heel even de grenswaarden overschreden. Je hoeft er niet eens iets van gemerkt te hebben. Het kan ook zijn dat de afstelling van de ontsteking van de motor is ontregeld en dat de motor niet meer goed loopt, waardoor de emissiewaarden niet meer voldoen aan de eisen. Misschien is er iets met de katalysator of de lambdasonde (sommige auto’s hebben daar ook aparte lampjes voor), of een beschadigde sensor. Feit is dat de emissiewaarden boven een bepaalde grens zijn gekomen. Het resultaat is hetzelfde: het lampje brandt en dat is irritant.

Laat de garage de emissiestoring ‘uitlezen’

Dan kun je maar één ding doen: ga naar de garage en laat je auto ‘uitlezen’. Elke moderne auto vanaf 2001 is voorzien van een aansluiting voor een computer. Daarmee kan de monteur met de juiste computerprogramma’s (On Board Diagnostics ofwel OBD) in de boordcomputer van je auto (de ECU ofwel Electronic Control Unit) kijken. Daarin is van alles geregistreerd over de techniek en het functioneren ervan. Dat betekent dat hij ook een idee krijgt van wat de storing was, waardoor die is veroorzaakt en wat de remedie is. Tegelijk kan hij de auto ‘resetten’, zodat het lampje na het starten weer gewoon uit gaat.

Lees ook: