Achtergrond Autonieuws Lifestyle & Fun

Spider-Man meets Superman in BMW Art Car van Jeff Koons!

november 3, 2022

BMW Art Cars

Internationale kunstenaars die van een BMW-model een waar kunstwerk maken. Het gebeurt sinds 1975, toen de Amerikaan Alexander Calder begon aan de traditie met een BMW 3.0 CSL: de Art Car. De kunstenaars mogen een kunstwerk maken met een BMW als canvas. Het levert een aantal iconische auto’s op, waarvan er steeds maar één van gemaakt werd. Tot nu toe, want deze THE 8 X JEFF KOONS kun je kopen.


BMW Art Car 3.0 CSLTHE 8 X JEFF KOONS

Ditmaal is het de beurt aan Jeff Koons om een Art Car te maken van de M850i xDrive Gran Coupé. Het project kreeg de naam THE 8 X JEFF KOONS. Koons mocht in 2010 ook al een Art Car ontwerpen, toen met de M3 GT2 als basis. De kunstenaar staat bekend om zijn uitgesproken kunst, zoals de Balloon dog of de Rabbit. Die laatste werd voor bijna 92 miljoen dollar geveild en staat daarmee op de derde plek van duurste kunstwerken ooit van levende kunstenaars.

Jeff Koons 8 serie

Het design

Als basis is een blauwe M850i gekozen met gele bumpers. Over de auto zijn visuals in stripboekstijl gebruikt en strepen die onderbroken van voor naar achteren lopen als symbool van snelheid. Alles leidt naar de explosie op de achterkant. Op de motorkap is het oude logo te vinden in bijpassende kleuren. In totaal zijn er 11 verschillende kleuren te vinden aan de buitenkant.


Spider-Man  vs. Superman in interieur

Het stripboekenthema heeft Koons ook terug laten komen in het interieur, door onder andere de blauw en rood beklede stoelen à la het pak van Spider-Man. Of betreft het een vette knipoog naar Superman? Ook die superheld is immers gehuld in het blauw/rood. Hoe dan ook, opvallend is het zonder meer! Zeker in combinatie met de deurpanelen in cognacbruin en de hemelbekleding in bordeauxrood. Laten we het erop houden dat je ervan moet houden. Ook heeft Jeff Koons een handtekening in het interieur achtergelaten, samen met de badge om te laten zien dat het een echte Art Car betreft.


Kopen? Katjing!

In tegenstelling tot eerdere Art Cars van BMW, is deze wél te koop. Er worden 99 stuks van het ‘rollende kunstwerk’ gemaakt. De prijs?  Een BMW-dealer in Tilburg vraagt een slordige 405.000 euro en een beetje voor hun exemplaar met 54 kilometer op de klok. Iets verderop, in Eindhoven, staat er ook eentje in de etalage bij een collega-dealer. Die staat zelfs geadverteerd voor de lieve som van – hou je vast – 1 miljoen euro. Katjing! Echter waarschijnlijk gaat het hier om een fictieve prijs. Dit om zogenaamde geïnteresseerden met de vragende dooddoener “Wat is je beste prijs?” buiten de deur te houden onder het mom ‘If you have to ask the price, you can’t afford it‘.


Jeff Koons 8 serie1


Jeff Koons 8 serie2


Jeff Koons 8 serie3


Jeff Koons 8 serie4


Jeff Koons 8 serie5


Jeff Koons 8 serie6