Schadeauto in Duitsland kopen
Schadeauto
Auto’s zijn duur in Nederland. Sommige mensen zien er brood in om hun auto in het buitenland te kopen en de moedigsten kiezen ervoor om een (goedkope) schadeauto in Duitsland te kopen. Is het wijs en is er voordeel – of winst – te behalen als je een schadeauto in Duitsland koopt?
Waarom?
Waarom zou je een schadeauto uit Duitsland willen halen? Wil je hem slopen en de onderdelen verkopen of zelf gebruiken voor een ándere auto? Of wil je goedkoop een auto kopen en opknappen? Voordat je naar Duitsland afreist of een onbezonnen aankoop doet via internet, moet je jezelf heel wat vragen stellen.
Schadeauto uit Duitsland voor professionals
Er zijn bedrijven die in schadeauto’s uit Duitsland een verdienmodel zien. Die weten dus wat de kansen en de risico’s van dergelijke aankopen zijn. Die hebben zichzelf al alle vragen over schadeauto’s uit Duitsland gesteld, kennen de antwoorden waarschijnlijk en kunnen de kosten van de schade goed inschatten. Maar voor particulieren is het kopen van een schadeauto in Duitsland heel andere koek.
Schadeauto uit Duitsland voor particulieren
Wat versta je onder schade? Een deukje, een grote aanrijdingsschade en/of motor- of andere technische schade? Misschien weet je heel veel van de constructie van auto’s, maar ben je dan een schade-expert? Kun je inschatten of de zichtbare schade de enige schade is en of er geen onderliggende schade is? Er zijn nogal wat risico’s die de aankoop van een schadeauto in Duitsland en het opknappen ervan een kostbare onderneming kunnen maken.
Reparatiemogelijkheden
Als je alle vragen positief hebt beantwoord, ga je de schadeauto uit Duitsland dan zelf repareren of besteed je dat uit? Compenseert de lagere prijs van een schadeauto uit Duitsland de kosten van de onderdelen die je nodig denkt te hebben? Als je de schade niet zelf kunt repareren, is er dan nog financiële ruimte om het werk door professionals te laten uitvoeren? Arbeidsloon is immers duur.
Schadeauto uit Duitsland naar Nederland halen
Grote kans dat een schadeauto niet eens meer de weg op mag. Dan moet je hem laten transporteren. Dat zorgt ook voor extra kosten waarmee je rekening moet houden bij de vraag of het wel loont om zo’n klus op je te nemen. Ook moet je voor de auto – voor of na het opknappen – een Nederlands kenteken aanvragen, anders kun je er niet mee rijden en kun je hem ook niet verkopen.
Bijkomende kosten schadeauto uit Duitsland
Behalve de aankoopprijs van een schadeauto in Duitsland en de kosten voor onderdelen, reparatie, eventueel vervoer komen nog meer kosten om de hoek kijken. Denk maar aan de RDW-keuring die nodig is voordat je een kenteken kunt krijgen, de leges voor het kentekenbewijs en de kentekenplaten die je nodig hebt. Mocht de RDW de schadeauto ongeschikt vinden voor gebruik, dan krijg je wel een kenteken, maar dat wordt direct ongeldig verklaard. Als de auto hersteld is, moet je hem opnieuw laten keuren om het kenteken weer geldig te maken.
Geen invoerrechten betalen voor schadeauto uit Duitsland
Voor elke auto in Nederland is BPM verschuldigd, hoe ouder de auto en hoe lager de waarde en de CO2-emissie, des te lager het BPM-bedrag is. De BPM betaal je als je je auto op kenteken laat zetten. Vergeet niet dat je ook de recyclingbijdrage moet voldoen. Vervolgens moet je je auto verzekeren of meteen het kenteken schorsen. Al met al kunnen de bijkomende kosten nog best oplopen. Maar gelukkig hoef je voor het invoeren van een schadeauto uit Duitsland géén invoerrechten te betalen. Binnen de Europese Unie geldt immers vrij verkeer van goederen.
Opgeknapte schadeauto uit Duitsland doorverkopen
Uiteindelijk wil je toch een keer je opgeknapte schadeauto verkopen; misschien was dat vooraf al de bedoeling. Je kunt dan niet verhullen dat je auto een schadeauto is geweest. In Nederland is – op talloze commerciële sites – prima na te gaan wat de historie van een auto is en wat het BPM-bedrag is dat is betaald. Als dat bedrag bijzonder laag is, kan de potentiële koper ervan uitgaan dat hij te maken heeft met een (al dan niet vakkundig) gerepareerde schadeauto. De koper kan de auto ook een onafhankelijke aankoopkeuring laten ondergaan. De keurmeester kan haarfijn vaststellen of de auto schade heeft gehad en of die goed is gerepareerd. Een herstelde schade kan echter een bezwaar zijn voor de potentiële koper – en voor wie zijn opgeknapte schadeauto uit Duitsland wil verkopen.