Autonieuws Autotests

Rijden in LEXUS LFA en LEXUS LC: atmosferisch genieten! – AutoRAI TV

juni 7, 2024

Lexus LC en Lexus LFA

Soms zit alles mee. Het weer, de omstandigheden, de ruimte waar je kan rijden. Bij deze vergelijking van de Lexus LC en Lexus LFA was dat het geval. Het was een haast perfecte dag, met de nodige minuten aan kippenvel, tranen van geluk en kriebels in de buik. Maar ik denk dat het sowieso verstandig is om eerst maar eens duidelijk te maken waarom deze twee Lexus-modellen naast elkaar staan. Oké, beide auto’s zijn wit van kleur. Dat is een inkopper. Het zijn daarnaast unieke Lexus-modellen, waarbij de LFA het qua exclusiviteit natuurlijk eenvoudig wint. Maar deze twee Lexus-modellen hebben nog een belangrijke overeenkomst: ze beschikken beide over een atmosferische aandrijflijn. De Lexus LFA heeft een V10, de LC500 een V8.

Rijden in LEXUS LFA en LEXUS LC: atmosferisch genieten! – AutoRAI TV

Afscheid nemen

Bovendien komt aan alle mooie dingen in het leven een einde. Dat gebeurde niet alleen met de Lexus LFA toen op vrijdag 14 december 2012 het laatste exemplaar de productiehal van de Motomachi-fabriek in Japan verliet. Nummer 500. Nu komt ook aan de carrière van de Lexus LC een einde. Met deze Lexus LC500 Ultimate Edition neemt de Japanse autobouwer op gepaste wijze afscheid van een van de meest sexy Lexus-modellen ooit. Aan mij de eer om in beide modellen om in beide modellen te rijden. En daar ben ik niet alleen Lexus Nederland, maar ook Louwman’s Toyota World eeuwig dankbaar voor.

Lexus LFA en Lexus LC

Lexus LFA

Tijd om deze twee unieke Lexus-modellen onder de loep te nemen. Te beginnen bij de Lexus LFA. De ontwikkeling van de LFA begon in het jaar 2000. Die ontwikkeling nam jaren in beslag, want de auto moest op alle fronten kloppen. Lexus’ streven naar perfectie was bij de LFA ongekend groot. De productie van de Lexus LFA begon op 15 december 2010. Een team van 170 werknemers hebben elke werkdag 1 Lexus LFA geproduceerd. De productie vond plaats onder leiding van Haruhiko Tanahashi. Uniek is dat hij aan het einde van de productie elke auto heeft voorzien van zijn handtekening. De Lexus LFA is uiteindelijk in een oplage van 500 exemplaren geproduceerd. Er zijn destijds in totaal vier exemplaren van de LFA in Nederland verkocht.

4,8-liter V10

De 4,8-liter V10-motor produceert 560 pk met een koppel van 480 Nm. De toerenlimiet ligt pas bij 9.000 toeren per minuut. Omdat een normale toerenteller de snelle toerenopbouw van deze V10-motor niet kon volgen, heeft Lexus een digitale meter toegepast in de LFA, in de welbekende kleuren wit en rood. Dit toerentellerdesign vond zijn weg ook naar andere Lexus-modellen, zo ook deze Lexus LC.

De krachtbron van de LFA is ontwikkeld in samenwerking met Yamaha, net als het sensationele uitlaatsysteem. Schakelen gebeurt in de LFA met een achteraan geplaatste sequentiële zesbak die alle atmosferische kracht op de achterwielen overbrengt. De automaat kan in slechts 0,2 seconden opschakelen en kent vier modi: Auto, Sport, Normal en Wet.

Veel koolstofvezel

De 0-100-tijd kost slechts 3,7 seconden en de topsnelheid bedraagt 325 km/u. Cijfers waarmee de LFA zich nog altijd kan meten met hedendaagse supercars. Het gewicht van de LFA komt uit op 1.480 kilogram. Dat lage gewicht is vooral gerealiseerd door toepassing van met koolstofvezel versterkt kunststof. De auto had in 2009 een nieuwprijs van 325.000 euro, exclusief belastingen. Anno 2024 is de LFA in sommige gevallen meer dan 1 miljoen euro waard. De auto waarin wij rijden betreft prototype 13 (P13), een rechtsgestuurde auto met alle zaken die je ook in een klantenauto vindt, inclusief de gordels waarin airbags zijn geïntegreerd.

Dat geluid: sensationeel!

Een LFA is niet een auto die je in een collectie moet parkeren waarbij de auto nooit het daglicht ziet. Nee, de LFA is een auto om van te genieten. Dit is namelijk een van de best klinkende supercars ooit. Kippenvel tot op je nagels. Ongekend luid, diep, hels, maar vooral prachtig. Als autoliefhebber maakt de LFA veel emotie in je los. Maar hoe rijdt deze LFA dan? In de meters die ik gereden heb in de LFA kan ik niets anders concluderen dan dat deze LFA aanvoelt als een grote Lotus Elise. Hij geeft uitzonderlijk veel feedback en stuurt heel lichtvoetig. Het is een zeer communicatieve auto.

Lexus LC 500 Convertible Ultimate Edition

Dat laatste geldt overigens ook voor de Lexus LC. Natuurlijk is de LC niet een Supercar als de LFA. Nee, de LC is een GT. Een auto waarmee je in alle comfort over boulevards flaneert, of een te gekke roodtrip plant richting de Alpen. Hoewel we dat ook best met een LFA zouden willen doen. 

De dagen van de Lexus LC zijn geteld. Want de productie stopt bijna. Om de carrière goed af te sluiten, introduceert Lexus de Ultimate Edition van de LC Coupé en LC Convertible. Wij rijden in de LC Convertible, met romige V8-motor. Prijskaartje: dik 220.000 euro. Maar de auto is wel elke euro waard. Deze LC 500 Ultimate Edition is namelijk een auto met een verhaal.

Lexus LC 500

Hakugin White

De auto is gespoten in de kleur Hakugin White. Deze kleur is geïnspireerd op traditioneel Japans porselein. Het lakwerk heeft een matte afwerking met een satijnlak topcoat. De grille is zwart en ook de randen rond de koplampen en de buitenspiegels zijn in zwart uitgevoerd. De Ultimate Editions zijn ook direct te herkennen aan de andere voorbumper met ‘canards’ of vleugels, een aerodynamische toevoeging die veel gebruikt wordt in de racerij. Ze verbeteren de stabiliteit door de luchtstroom langs de bumper beter te regelen en de lift aan de voorkant van de auto te verminderen. Voor de LC Coupé Ultimate Edition wordt nog meer aerodynamica toegepast, in de vorm van een zwarte carbon achterspoiler. Die heeft de LC Convertible dan weer niet.

Kachi-Blue-interieur

De Ultimate Edition heeft ook een Kachi-Blue-interieur, een kleur die sinds de oudheid als gunstig wordt beschouwd in Japan, toen de draden die werden gebruikt voor samoerai-harnassen een tint blauwachtig zwart waren die bekend staat als kachi-iro (‘winnende kleur’). Om te zien een meesterwerk. Dat laatste geldt ook voor de krachtbron: een atmosferische 5,0-liter V8 met een te gekke soundtrack. Donkerbruin, diep en vooral intens.

Interieur Lexus LC 500 Ultimate Edition Convertible

10-traps automaat?

In cijfers: de rode lijn op de toerenteller staat bij 7.300 tpm. Het maximum vermogen van 341 kW (464 pk) wordt afgegeven bij 7.100 tpm en het maximale koppel van 530 Nm is bij 4.800 tpm voorhanden. Schakelen gebeurt met een 10-traps Direct Shift automatische transmissie, die de aandrijfkracht naar de achterwielen stuurt. De bestuurder én de passagier genieten van extra geluidsbeleving in de zogenaamde ‘active zone’, waarbij het gaspedaal voor 50-70% is ingetrapt. Hier laat de transmissie hogere toerentallen toe alvorens over te schakelen naar de volgende versnelling. Ook hier versterkt de extra intense V8-sound het dynamische effect nog eens, al helemaal met open dak.

Blauwe softtop

Daarover gesproken: de softtop van de Lexus LC 500 Convertible opent en sluit in 15 seconden. Dat kan zelfs rijdend bij snelheden tot 50 km/h. Mede dankzij aerodynamische lijnen is de LC 500 Convertible ook met open dak in staat om de elektronisch begrensde topsnelheid van 270 km/u te behalen. De acceleratie van 0-100 km/u duurt 5,0 s. Niet zo snel als de LFA dus, maar wel zeer prettige cijfers.

Volop genieten!

In beide Lexus-modellen staat genieten en beleving centraal. In de LFA natuurlijk in een nog veel extremere en pure vorm. Maar beide modellen bewijzen dat een atmosferische motor veel doet met het menselijk lichaam. Het geluid gaat door merg en been en streelt je trommelvliezen continu. Het is beleving. Het is puur. En belonend. Hoe meer toeren, hoe meer power en geluid. In deze Lexus-modellen is het vooral genieten. Maar zoals gezegd: aan alle mooie dingen in het leven komt een einde. Daarom is vooral belangrijk om van elke dag een feestje te maken. In de LC en LFA is dat uitstekend mogelijk. De LC pak je elke dag. De LFA op momenten dat je behoefte hebt aan een adrenalineboost.