Autonieuws Autotests

Review – Toyota C-HR (2024) – Stoer maar zuinig

november 22, 2023

Roofdier

De eerste generatie Toyota C-HR bleek een waardevolle troef voor Toyota. Het model – dat in 2016 werd geïntroduceerd – wist zeer succesvol kopers weg te lokken bij andere automerken. Bijna 60% van alle nieuwe C-HR-eigenaren reden voorheen in een auto van een Toyota-concurrent. In een wereld waar merkentrouw vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd, is dit een knappe prestatie. Is de nieuwe, tweede generatie C-HR ook zo’n roofdier?

Ruimteschip op wielen

Aan het design zal het niet liggen. Toyota durft met de C-HR wederom buiten de lijnen te kleuren. Het is een ware intergalactische showstopper. Starship Enterprise op wielen. De Millennium Falcon onder de crossovers. Je snapt het, hij oogt futuristisch. Kijk maar eens naar de haast volledig gesloten neus en de zogeheten Hammerhead-koplampen, die we in een soortelijke vorm al kennen van de nieuwe Prius, Aygo X en bZ4X.

Hip maar minder praktisch

Aan de zijkant vallen de 20-inch wielen op, evenals de bijzondere vouwen in het koetswerk. De two-tone kleuren, met een zwart dak en tegen een extra meerprijs zwarte carrosseriedelen, voegen een extra dimensie toe aan het design. Aan de achterkant trekt een gigantische doorgetrokken ‘led-bar’ de aandacht. Vanbinnen is de Japanner juist géén ruimteschip. De platte achterruit zorgt voor een coupé-look, maar zit passagiers op de achterbank die langer dan 1,80 meter zijn in de weg. De bagageruimte, met een capaciteit tot 388 liter, biedt voldoende ruimte voor dagelijkse boodschappen of een paar koffer en weekendtassen. Als bagageruimte een prioriteit voor je is, kun je bij Toyota de Corolla Cross overwegen.

Braaf interieur

Het interieur daarentegen straalt een zekere bescheidenheid uit. Geen schermen op onverwachte plekken, zoals in de nieuwe Prius wel het geval is. Nee, het instrumentarium bevindt zich keurig achter het stuurwiel en in het midden van het dashboard zit braaf het infotainmentsysteem. Het interieur doet zelfs een stapje terug in de tijd. In de middenconsole ontdekken we maar liefst vijftien fysieke knoppen. Een zeldzaamheid anno 2023! Een slimme zet, als je het ons vraagt. Fysieke knoppen maken het leven achter het stuur aanzienlijk aangenamer dan touch-gevoelige alternatieven. Of erger nog, digitale knoppen op een scherm. Autofabrikanten, kijken jullie mee?

Warpdrive?

De C-HR wordt geïntroduceerd met drie geëlektrificeerde aandrijflijnen. De 1,8-liter hybride aandrijflijn, bekend van de huidige Corolla, levert 140 pk, terwijl de 2,0-liter hybride aandrijflijn 197 pk biedt. Voor de bestuurder die extra pk’s wenst, is er ook een 2,0-liter plug-in hybride aandrijflijn met een totaal vermogen van 223 pk en een elektrische actieradius van 66 kilometer.

Welke moet je hebben?

Tijdens onze eerste kennismaking testen we de 1.8 en 2.0 Hybrid. Beide zijn ongeveer even zuinig. En zuinig, dat zijn ze: op papier zijn ze respectievelijk goed voor een gecombineerd verbruik van 4,7 liter/100 km en 4,9 liter/100 kilometer. Het verbruik zullen we tijdens een langere testperiode onderzoeken op Nederlandse bodem, maar tijdens onze eerste kennismaking op het Spaanse party-eiland, halen we deze cijfers zonder enige moeite.

We zouden daarom direct voor de 2,0-liter gaan, omdat bijna 60 extra pk’s zonder een merkbaar hoger brandstofverbruik een puike deal is. Je moet dan wel wat meer euro’s overmaken naar de lokale Toyota-dealer. De 1.8 Hybrid is er namelijk vanaf 37.295 euro. Voor de bijna 200 pk sterke 2.0 Hybrid vraagt het merk minimaal 42.495 euro. Beide varianten staan eind 2023 bij de dealer. De PHEV komt begin 2024 en heeft een vanafprijs van 45.995 euro.

AutoRAI TV – Toyota C-HR (2024) Review

Op de weg merk je ook duidelijk dat je over wat extra power beschikt met de 2.0 Hybrid. Al kom je met de 140 pk sterke 1.8 Hybrid ook meer dan prima met het verkeer mee. Meer weten over de rijervaring die de nieuwe Toyota C-HR biedt? Bekijk dan de video hieronder: